Fler vargar i Västerbotten

Nordmaling (JJ) Jakten på vargparet i Nordmaling har misslyckats och regn och tö gör att spåren efter vargarna försvinner. Samtidigt bekräftar länsstyrelsen att en varg också siktats i Granö i Vindelns kommun.

Ännu en varg har upptäckts i Västerbotten, den här gången i Granö, i Vindelns kommun. (Foto: iStock)

I helgen misslyckades jakten på de två vargar som fanns i Högland mellan Norrfors och Nordmaling. Länsstyrelsen gjorde ett försök att ringa in de aktuella vargarna som tidigare lämnat spår efter sig. Jakten misslyckades på grund av tövädret som tinade bort de senaste spåren efter vargarna.

Delar av Vapsten sameby har släppt sina renar i området och nu är man rädda för att de två vargar som spårats ska söka sig till renhjorden. Den 21 december går tiden för skyddjakten ut, men mycket talar nu för att länsstyrelsen tar ett beslut om en förlängning av skyddsjakten på vargarna.

En ny varg har dykt upp i Granö, i Vindelns kommun och länsstyrelsens fältpersonal har varit ute och spårat i och hittat spillning och kunnat konstatera att det verkligen är varg.

– Det finns ren i området, men vi har ännu inte beslutat om några åtgärder på den här vargen, säger Linda Backlund som är rovdjursförvaltare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Vi utgår från att det här inte är någon av Nordmalingsvargarna utan en annan individ, säger Linda Backlund, till SVT Nyheter.

AKTUELLT

Ulkeröd – en undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser