Fler vargar i Norrbotten

Luleå (JJ) Ännu en varg har spårats i Norrbotten. Den här gången i Stora Sjöfallets Nationalpark.

Under vintern har flera vargobservationer gjorts i Norrbotten, senast från Sörkaitums sameby och även från Stora Sjöfallets Nationalpark. I november gjordes vargiakttagelser norr om Gällivare.
I december uppehöll sig en varg i Pessinkiområdet i nordöstra Norrbotten. En vargs sågs även söder om Pajala vid Torneälven. I januari har vargar sett både i två samebyar i Jokkmokkstrakten.

Radiomärkt
I mitten av januari radiomärktes en varg inom Turpons sameby i Jokkmokk och den varg som man sett i Stora Sjöfallet är enligt renskötare inte samma varg. Den varg som finns i området har dödat och skingrat en renhjord på 200 renar.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser