Fler rovdjur tillåts i Västmanland

Västerås (JJ) Västmanlands fårägare är tveksamma till länsstyrelsens förslag att öka stammen av björn och varg.

Enligt den nya förvaltningsplanen för rovdjur i Västmanland ska björn och varg tillåtas öka.
Bland fårägarna är man rädda för att ett ökat antal rovdjur i Västmanlands län kan leda till ökad tjuvjakt på rovdjuren så länge som skyddsjakt bara tillåts vid direkta angrepp på tamboskap av rovdjuren.
Länsstyrelsens förvaltningsplan för rovdjuren har gjorts tillsammans med rovdjursgruppen som bland annat består av representanter för lantbruk, jägare, naturvårdsorganisationer och myndigheter.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser