Fler lodjur i Skåne

Gylsboda (JJ) Lodjursstammen ser ut att växa i Skåne. Länsstyrelsen har bekräftat årets första lodjursföryngring efter att man fångat två ungar på bild i Gylsboda.

Länsstyrelsen i Skåne konstaterar att lodjursstammen växer. ( Foto: iStock)

Tom Espgård, länsstyrelsen, berättar att de två ugnarna är den första bekräftade lodjursföryngringen för i år.
–Vi märkt en ökning av observationer, så vi tror att lodjursstammen är på väg upp i Skåne, säger Espgård. Länsstyrelsens gissning är att det finns ungefär ett femtontal i Skåne, säger Tom Espgård

– Om vi får relativt mycket observationer på det fåtalet kameror vi har ute så hade jag blivit förvånad om man inte har fått fler på alla andra som sitter uppe. Det är ju bara vi som har tillstånd till att ha uppe åtelkameror, men om du ändå har en och kan visa oss en bild på en lodjursunge som vi kan verifiera, så ska man inte dra sig eller vara orolig för att kontakta oss, säger han.

Även om allt tyder på att stammen ökar beslutade rovdjursförvaltningsområdet att det inte blir någon licensjakt efter lodjur under 2017 trots att miniminivån för att tillåta jakt är passerad, rapporterar Norra Skåne.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser