Fler lodjur i Östergötland

Länsstyrelsen i Östergötland vill femdubbla lodjursstammen på fem år.

I fjol föddes en kull lodjur som var kända av rovdjursinventerare i Östergötland. Nu har länsstyrelsen satt upp ett nytt mål som innebär att fram till 2010 ska ytterligare fem lodjuskullar ha tillkommit.Länsstyrelsen har lagt fram en plan som bland annat går ut på att stoppa tjuvjakten och öka acceptansen bland allmänheten för lodjur i närmiljön. Enligt planen ska de norra och södra delarna av länet vara lämpliga lodjursbiotoper.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser