”Fler lodjur borde skjutits”

Efter att två lodjur skjutits i Örebro län anser länsstyrelsens rovdjurshandläggare att fler borde ha skjutits. – Tidigare år har det skjutits fler djur och det är inget som tyder på att stammen minskat utan snarare tvärtom, säger Fredrik Wilde, till Sveriges Radio

Enligt länsstyrelsens rovdjurshandläggare Fredrik Wilde finns det nu 15 lodjursfamiljer i Örebro län mot 10-12 tidigare.  
Vid inventering med avståndskriteriet kan varje lodjur räknas upp till fyra gånger men så är inte fallet i Örebro, här är det snarare tvärtom, säger Wilde.
– När vi använt den metoden hittar vi färre familjer än vid områdesinventeringarna, säger han.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser