Fler knubbsälar får skjutas

Naturvårdsverket beslutar att utöka antalet knubbsälar som får fällas i skyddsjakt i Västra Götalands län. Utökningen omfattar 20 knubbsälar och totalt får 90 fällas, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten på knubbsäl utökas i Västra Götalands län. Foto: Per Jonson
Tidigare i år fattade Naturvårdsverket beslut om att 70 knubbsälar fick fällas i skyddsjakt i länet. Den 12 september 2014 rapporterades att 69 knubbsälar fällts i Västra Götalands län.

Skadorna på yrkesfisket har under de senaste åren ökat i samma takt som antalet sälar har ökat. Fiskesäsongen har ännu inte avslutats och erfarenheter visar att sälarnas skadegörelse på fångst och fiskeredskap ökar under hösten. Naturvårdsverket gör därför bedömningen att det är lämpligt att fortsätta med riktad jakt mot individer som specialiserat sig på att jaga i redskap.

Havs- och vattenmyndigheten tillstyrker att tillstånd beviljas när det gäller utökad tilldelning för skyddsjakt på knubbsäl. Havs- och vattenmyndigheten gör bedömningen att en utökning av kvoten från 70 knubbsälar till 90 knubbsälar inte äventyrar artens bevarandestatus i Västra Götalands län.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser