Fler älghundar startar på prov

Kungsbacka (JJ) Allt fler älghundsägare startar sina hundar på jaktprov. 2012 genomfördes 3 365 löshundsprov. Det är 453 fler än året innan.
En jämthund återvänder från första sökrundan på jaktprovet. Allt fler älghundsägare satsar på att meritera sin jakthund. Foto: Per Jonson

Efter vikande trend verkar det nu som om Svenska Älghundsklubben är på väg uppåt igen. Medlemstalet växer och 2012 hade klubben 9 155 medlemmar.

En glädjande nyhet är också att allt fler medlemmar startar sina hundar på prov och utställning. Från 2006 har antalet löshundsprov ökat med 1 000 starter, från 2 243 löshundsprov 2006 till 3 365 löshundsprov 2012.Arne Carlsson, vice ordförande i Svenska Älghundsklubben tror det finns flera orsaker till utvecklingen.

– Älghundsklubbarna växer i Södra Sverige och det tror jag beror mycket på vildsvinen. Sen ligger det mer press på valpägare i dag att meritera sina hundar. Dessutom har klubben fått in många yngre medlemmar och dessa är kanske mer intresserade av att starta sina hundar på prov, men det är en gissning, säger han.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser