Fjordfisket begränsas?

Luleå (JJ) Samtidigt som Norrbottens länsstyrelse stoppade norska jägares ripjakt i Norrbotten började uppretade norrmän kräva restriktioner för det svenska fjordfisket i Norge.

Norska yrkesfiskare som värnar om fiskbestånden har tidigare krävt begränsningar av det utländska fjordfisket. Yrkesfiskarna vill införa fångstbegränsningar. Kraven har växt sig starkare sedan en tysk turist stoppades med 500 kilo färsk fisk i en släpvagn utrustad med frysboxar.Som en reaktion på ripjaktsbeslutet i Sverige har norrmän krävt att det ska införas restriktioner på det norska fjordfisket. Den norska tidningen Fiskaren skriver att fiskeridepartementet föreslagit att en kvot ska införas så att sommarens turistfiske i fjordarna begränsas. I fjol sa det norska fiskeridepartementet ja till att maximalt 25 kilo filead fisk fick föras ut ur landet. Beslutet drogs snabbt tillbaka, men nu verkar det som om beslutet återigen ska aktualiseras. Turistnäringen har tidigare sagt nej till ett reglerat sportfiske, men även de verkar ha ändrat inställning i frågan.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser