Fjällrävarna sliter med värmen – färre kullar än väntat

Kungsbacka (JJ) Det är har hittats färre fjällrävslyor än väntat den här sommaren rapporterar Sveriges Radio. Forskare misstänker att den värma sommaren ligger bakom den inbromsade tillväxttakten av stammen.

Färre kullar än väntat är resultatet av inventeringen nu i sommar. Foto: Gettyimages

Årets fjällinventering har genomförts och forskarna har inte alls hittat så många lyor de hoppats på längs med den svenska fjällkedjan. Antalet kullar i år är 45 stycken och det är lägre än man förväntat sig.

– Vi hade hoppats att det här skulle bli ett starkt uppgångsår, men i stället blev det ett bara ett svagt uppgångsår. Gnagarna är på gång, men även de har drabbats av torkan och värmen. Jag tror att det kan vara orsaken till att året inte gett så många valpkullar som vi hoppats på. Det säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet, som leder fjällrävsprojektet till Sveriges Radio.

EU har satsat omkring 50 miljoner kronor på rädda fjällrävsbeståndet från utrotning. Stammen i Skandinavien beräknas i dag uppgå till drygt 200 fjällrävar. Anders Angerbjörn menar att beståndet bör ligga på minst 500 och på sikt fortsätta att växa.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser