Fjällrävarna sliter med värmen – färre kullar än väntat

Kungsbacka (JJ) Det är har hittats färre fjällrävslyor än väntat den här sommaren rapporterar Sveriges Radio. Forskare misstänker att den värma sommaren ligger bakom den inbromsade tillväxttakten av stammen.

Färre kullar än väntat är resultatet av inventeringen nu i sommar. Foto: Gettyimages

Årets fjällinventering har genomförts och forskarna har inte alls hittat så många lyor de hoppats på längs med den svenska fjällkedjan. Antalet kullar i år är 45 stycken och det är lägre än man förväntat sig.

– Vi hade hoppats att det här skulle bli ett starkt uppgångsår, men i stället blev det ett bara ett svagt uppgångsår. Gnagarna är på gång, men även de har drabbats av torkan och värmen. Jag tror att det kan vara orsaken till att året inte gett så många valpkullar som vi hoppats på. Det säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet, som leder fjällrävsprojektet till Sveriges Radio.

EU har satsat omkring 50 miljoner kronor på rädda fjällrävsbeståndet från utrotning. Stammen i Skandinavien beräknas i dag uppgå till drygt 200 fjällrävar. Anders Angerbjörn menar att beståndet bör ligga på minst 500 och på sikt fortsätta att växa.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Bra utdelning första björnjaktdagen

Kungsbacka (JJ) Licensjakten på björn drog i gång i dag och det märks att det finns både gott om björn och duktiga jägare i de län där jakten pågår. Över 50 björnar fälldes första dagen.

Annonser