Fjällrävarna sliter med värmen – färre kullar än väntat

Kungsbacka (JJ) Det är har hittats färre fjällrävslyor än väntat den här sommaren rapporterar Sveriges Radio. Forskare misstänker att den värma sommaren ligger bakom den inbromsade tillväxttakten av stammen.

Färre kullar än väntat är resultatet av inventeringen nu i sommar. Foto: Gettyimages

Årets fjällinventering har genomförts och forskarna har inte alls hittat så många lyor de hoppats på längs med den svenska fjällkedjan. Antalet kullar i år är 45 stycken och det är lägre än man förväntat sig.

– Vi hade hoppats att det här skulle bli ett starkt uppgångsår, men i stället blev det ett bara ett svagt uppgångsår. Gnagarna är på gång, men även de har drabbats av torkan och värmen. Jag tror att det kan vara orsaken till att året inte gett så många valpkullar som vi hoppats på. Det säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet, som leder fjällrävsprojektet till Sveriges Radio.

EU har satsat omkring 50 miljoner kronor på rädda fjällrävsbeståndet från utrotning. Stammen i Skandinavien beräknas i dag uppgå till drygt 200 fjällrävar. Anders Angerbjörn menar att beståndet bör ligga på minst 500 och på sikt fortsätta att växa.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser