Fjälljakten i rätten

Gällivare (JJ) Den 26 maj inleds rättgångsförhandlingarna i Gällivare Tingsrätt i fallet som ska avgöra tillgången på jakt och fiske i fjällen. Striden står mellan Girjas sameby och den Svenska staten.

Nu tar Gällivare Tingsrätt upp frågan om jakt och fiskerättigheter i fjällvärlden.

Girjas sameby lämnade in sin stämningsansökan till Tingsrätten i Gällivare redan 2009. Samebyn anser sig ha ensamrätt på jakt och fiske inom sitt renskötselområde, men kan också tänka sig att dela på rätten med staten.

Trots att staten menat att det råder rättegångshinder och att målet därför inte bör tas upp eftersom de menar att samebyn inte varit tillräckligt precisa i sin stämningsansökan går Tingsrätten på samebyns linje och tar upp ärendet.

– Det har varit en lång process så det känns skönt att komma igång. Men det känns lite osäkert att stämma svenska staten i statens egna domstol, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby till Sameradion.

Bakom stämningsansökan ligger de förändringar som skett kring jakt i fjällvärlden sedan 1990-talet då småviltsreformen trädde i kraft och 2007 när fjälljakten släpptes fri för alla EU-medborgare.

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser