Fjällgässens framtid hotad

Luleå (JJ) Det svenska fjällgåsprojektet som pågått i Arjeplogsfjällen under tjugofem år kan komma att stoppas. Anledningen är att man funnit spår av bläsgås i fjällgässens gener.

Det är efter en rekommendation från Bonnkonventionens vetenskapliga råd som ett slut på fjällgås projektet kan bli verklighet. Trots att fjällgåsen är en globalt hotad art vill man avbryta det svenska projektet på grund av att det skett en inblandning av bläsgås och att fjällgåsen riskerar att förorenas genetiskt. Totalt finns cirka 100 fjällgäss i Sverige och det sker cirka femton föryngringar varje år.Förslaget är att den svenska fjällgåsstammen ska byggas upp med vildfångade ryska fjällgäss. Framtiden för de svenska fjällgässen är därför mycket osäker. Tyska ornitologer har i år tillstånd att sätta ut fjällgäss i Västerbotten. När ungarna ska flytta söderut ska man nyttja ultralätta flygplan som fosterföräldrar och lotsa gässen på flygvägarna söderut.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser