Fjällbrisens Gira – Riksprovsvinnare

Hanna Holmberg, Skansnäs, kan se tillbaka på en suverän karriär för henne och hennes strävhårstik Fjällbrisens Gira. Här med en tjäderhöna efter en lyckad jakt på hemmamarken vid Låktabäcken utanför Skansnäs. Hanna Holmberg bor med make, två små barn och hundar vid vägs ände, fyra mil väster om Sorsele i Västerbotten. Hon är passionerat intresserad av fågeljakt med sin strävhåriga vorsteh, Fjällbrisens Gira. Tillsammans har ekipaget vunnit stora framgångar. Kronan på verket var när Hanna som första kvinna segrade med Gira på Vorstehklubbens riksprov i Bruksvallarna. Text och foto: Roger C Åström

Vägen till framgång har inte varit lätt för Hanna som berättar att Gira måste vara ett superämne eftersom hon inte lyckats förstöra henne med sina tidiga injagningsmetoder!
Hannas jaktliga karriär började som sladd­barn i en familj med två äldre systrar. Hanna blev pappas jaktkompis och ”pojke” i famil­jen. Hanna följde med på älgjakt med jämthundar och gråhundar. Även har- och rådjursjakt med stövare och drevrar hörde till utbildningen och när det inte var jakt så följde Hanna med sin pappa på fiske.

Första hunden
När Hanna skulle skaffa sin första hund stod valet mellan en stövare och en vorsteh. Valet föll på vorsteh, mycket beroende på att Hanna ville kombinera skidåkning på vintern och jakt på hösten.
– Det var tur att jag inte visste vad jag gav mig in på, berättar Hanna.
Hon var van vid stövare, finnspetsar och älghundar som jagades in utan alltför mycket dressyr.
– Det var tur att ingen berättade för mig vad som krävs för att dressera en fågelhund, säger Hanna.

Gira är väldresserad, lugn i flog och skott. Här har hon fått lov att apportera en ripa under skogsjakt utanför Skansnäs i skogarna väster om Sorsele.Drog lärdom
Första hunden stod inte för fågel förrän sent i karriären.
– Den hade säkert fungerat bättre om den fått en mer rutinerad förare som kunnat styra upp hunden från början, säger Hanna.
Nästa hund blev en strävhårshanne som visade sig vara hård som ett järnspett. Hanna hade nu verkligen beslutat sig för att gå till grunden med sitt intresse och tog kontakt med kände vorstehuppfödaren och dressören Anders Landin, Trollhättan.
Hanna tillbringade två intensiva veckor hos Anders och försökte att lära sig så mycket som möjligt om stående hundar och jakthunds­dressyr.
– Jag lärde mig massor hos Anders under mina två veckor, säger en mycket nöjd Hanna när hon tänker tillbaka.
När Hanna kom hem fortsatte problemen med hanhunden som nu även börjat att vakta och till sist tvingades Hanna inse att hon var tvungen att avliva sin hund.
Nu stod hon inför ett vägskäl. Skulle hon satsa eller sluta helt?
Hanna började spana efter en ny hund och fann snart vad hon sökte hos Åsa och Ingemar Stöckel i Jukkasjärvi.
Hanna fick köpa Gira och nu reste hon hem med den häftiga målsättningen att göra vad som stod i hennes makt att föra fram Gira till ett jaktchampionat.
Medel på vägen var att se, fråga, gå kurser med olika instruktörer och att ständigt försöka lära och förkovra sig när det gällde jakt med stående hundar.

Grundträning med valp och unghund
Under de första månaderna tränade Hanna inkallning och kommandot stanna, först på korta avstånd vid matskålen och sedan allt längre.
För att få Gira att stanna och sitta använde sig Hanna av visselpipa och hon tränade i massor av olika miljöer med olika störningar för hunden. Till sist klarade Gira att stanna i fullt språng tillsammans med en annan hund på avstånd upp till 70–80 meter och då ansåg Hanna att hon var klar för att testas på fågel.
Första hösten blev dock en besvikelse efter­som Gira drabbades av kennelhosta och blev stående i tre månader.

Efter fyra dagars intensiv ripjakt var Gira tröttkörd och fick vila i knappt två dagar innan det var dags för Riksprovet i Bruksvallarna.Från pedant till busjägare!

Hela Giras unghundsperiod präglades av Han­nas krav på millimeterlydnad och när jakten började hade Hanna beslutat sig för att endast skjuta när Giras fågelarbete fungerade perfekt. Av i efterhand förklarliga skäl blev ingen fågel skjuten för Gira första hösten.
Hösten 2009 började Hanna bli desperat. Hon startade på ett jaktprov i Mittådalen där Gira helt enkelt inte jagade för fullt.
Gira fungerade perfekt och hon fick full poäng på vatten och apport. Hon stod för fågel, hade en bra avance och var lugn i skott och flog. Däremot var söket sämre och hon verkade sakna jaktlust.
Hanna fruktade att allt arbete hade varit förgäves och sökte hjälp. Hon fick det goda rådet av rutinerade jägaren Didrik Skarin, Arvidsjaur, att inte skynda för fort mot championatet och att jaga rejält med sin hund.
Hanna drog till fjälls med målsättningen att busjaga med Gira och det visade sig vara rätt medicin.
– Jag hade förmodligen dresserat bort hen­nes eget initiativ, säger Hanna. Hanna sköt i alla lägen och Gira jagade efter en tid för fullt. Hanna sköt på stötar och Gira gick efter och knallapporterade.
Det bästa var att hon jagade med en helt annan energi än tidigare.

NO UCH, SE UCH SE JCH Fjällbrisens GiraTräning gav resultat
Hanna hade tidigare bara jagat på fjället, men nu gick hon skogsfågelkurser med Didrik Skarin och K-G Brännström för att lära sig skogsjakt med stående hund.
– På den tiden ansåg jag att det vara närmast omöjligt att skjuta fågel i skogen, men jag fick lära mig att det går och att det kan gå bra, berättar Hanna.
Efter skogskursen tog Gira ett andrapris på jaktprov i skogen.
Hanna reste till Alingsås för att gå prov på fält och fick hjälp av Birger Knutsson, Vårgårda, och Anders Landin med att få till Giras sök. Första jaktprovsdagen tog Gira ett första­pris i öppen klass med en 8:a på fältet.
Andra dagen startade hon i elitklass där hon tog en 7:a på fält och ett förstapris i elitklass med 10+9 i vatten och spår.
Vårvintern 2011 startade Hanna på tre vinter­prov där hon tog en 2:a och sedan två förstapris i elitklass och då var jaktchampionatet och den ursprungliga målsättningen uppfylld.

Tuff fjälljakt
Inför Riksprovet reste Hanna på jakt till Ammarnäs där hon och två skyttar jagade intensivt med Gira i ett par dagar.
Det var gott om ripa i området och tanken var att Gira skulle gå massor med korta släpp på cirka tio minuter. Gott om fågel och jaktsugna jägare innebar att Gira var helt slut efter fyra dagar. Med knappt två dagars vila var det dags att resa till Bruksvallarna för start på Riksprovet.
Första dagen på Riksprovet visade att Gira återhämtat sig och skötte sig utmärkt. Hon stod i en situation för flera fåglar i en kull trots att det sköts fågel.
Hanna klarade den knepiga situationen tack vare ovärderliga träningstips från Didrik Skarin. Han hade lärt Hanna att hon efter varje fågeltagning skulle ge tiken 30 sekunder innan hon fick söka vidare. På så sätt fick hunden en chans att känna om det fanns kvar fler fåglar.
– Jag hade nytta av att jag kunde läsa min hund, berättar Hanna.
När Gira stod och vred huvudet förstod Hanna att det fanns flera fåglar. När hon kom­menderade avance sköts en ripa och Gira var lugn och stod kvar.
När Gira efter en stund fick tillåtelse att fort­sätta gick hon fram en bit och stod för ännu en fågel i kullen som inte lättat vid första skottet.
Hanna kommenderade avance och efter att ripan lättat och ett skott avfyrats i luften fick Gira apportera första ripan. Totalt gav det sju fina fågeltagningar, en nia i fält och god chanser inför andra dagens bruksprov.
– Jag har aldrig varit så nervös som när Gira skulle göra vatten- och spårprovet. Allt gick dock enligt planerna och Hanna kunde som första kvinna vinna Riksprovet med sin hund Fjällbrisens Gira.
Inför nästa säsong är Hannas planer att satsa mer tid på skogsjakt med sin hund och att lära sig bli en bättre skytt i skogen.
– Det är min skyldighet att kunna skjuta bra när jag har en hund som både hittar och hanterar fågel i skogen på ett suveränt sätt, säger Hanna.
Målsättningen är naturligtvis att starta på höstens Riksprov som går i skogarna kring Lycksele i Västerbotten.

HUNDENS 3 BÄSTA EGENSKAPER:
1. Viltfinnare
2. Arbetsvillig
3. Bra fågelbehandling

Fakta:
NO UCH, SE UCH SE JCH Fjällbrisens Gira S18637/2007. Efter: Strävsam Toldo S28247/2003.
Undan: Fjällbrisens Bris S34127/99. Uppfödare: Åsa och Ingemar Stöckel, Jukkasjärvi.
Ägare: Hanna Holmberg, Skansnäs.

Utställning
Datum    Plats    Domare     Pris
2008-05-04    Piteå    Hans Rosenberg    1 UKL, 1 UKK
208-11-15    Umeå    Ann Carlström    B/J KL 1, B/J KK 1, CK, BTKL 1, CERT, BIM    
2009-05-16    Piteå    Finne Leni    B/J KL 1, B/J KK 1, CK, BTKL 2, CERT    
2009-05-17    Piteå    Göran Hallberger    B/J KL 1, B/J KK 1, CK, BTKL 2, CERT
2010-12-18    Stockholm    Tapio Eerola    CHKK 1, CK,     BTKL 3
2011-03-20    Harstad    Vigdis Nymark    Bhkl E, CK, Cert, Cacib, BTKL 1, Bir och Big-2
2011-06-11    Vännäs    Eva Jönsson    CHKL Excellent, CHKK 1, CK BTKL 1, CACIB, BIR

Jaktprov
Datum    Ort    Domare    Fält      Apport     Vatten    Spår    Totalt     Pris
2008-07-13    Arvidsjaur    Kurt Nilsson                10    10       
2008-09-03    Gällivare    Jan Pettersson    Eg    0    9    10    75    Ukl 0
2009-08-06    Lycksele    Ingemar Sjöström        10    10            Ökl
2009-09-04    Mittådalen    Roger Malmqvist    5    10    10    10    150    2 Ökl
2010-08-05    Arvidsjaur    Didrik Skarin        10    10            Ökl
2010-08-05    Lomträsk    Peter Häggström        10    9            Ekl
2010-08-28    Lycksele    Mikael Burck    5    10    10    10    150    2 Ökl
2010-08-29    Lycksele    Didrik Skarin    6    10    10    10    160    2 Ökl
2010-10-09    Arvidsjaur    Tom Nilsson    Eg    0                0 Ökl
2010-10-23    Alingsås    Thomas Johansson    8    10    10    10    180    1 Ökl
2010-10-24    Alingsås    Lars Karlsson    7    10    9    10    167    1 Ekl
2011-04-16    Klimpfjäll    Mikael Sjöquist    6    10    10    9    158    2 Ekl
2011-04-29    Klimpfjäll    Mikael Sjöquist    8    10    10    10    180    1 Ekl
2011-04-30    Klimpfjäll    Mikael Sjöquist    8    10    10    10    180    1 Ekl
2011-07-19    Lomträsk    Kurt Nilsson            10    10       
2011-08-31   
Riksprovet    Bruksvallarna    Thomas Ripha    9    10    10    10    190    1 Ekl

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser