Firefox 1 500

5_97.jpgFirefox är en ny studsare på marknaden som har sitt ursprung i det forna Tjeckoslovakien. Månadens testvapen har vissa likheter med BRNO, men det finns skillnader både till det bättre och det sämre. Vissa av ändringarna från BRNO- standarden har initierats av en svensk i slutet av 80-talet. Projektet blev aldrig någon succé just då. Nu har partiet "återupptäckts".

 
Vapentillverkning är ingen ny företeelse i 'Tjeckien, det har tillverkats vapen i olika former i regionen sedan sekelskiftet. Det mest kända märket genom åren är nog utan tvekan BRNO som tillverkat jakt- och sportskyttevapen i åtskilliga decennier. BRNO ligger bakom Firefoxstudsare som utvecklades i samarbete med svenska intressen. Partiet blev liggande tills Vapencentralen i Malmö köpte partiet.
När vi hade befriat bössan från sitt emballage, hittade vi en intressant studsare som dessutom var rätt snygg att se på. Den karaktäristiska svinryggskolven visar på vapnets tydliga Sydeuropeiska ursprung. När vi lyfte slutstycket för att kontrollera konstruktionen lite närmare kändes det direkt att det inte hade lagts ner någon större omsorg på inpassning och polering av mekanismen invändigt. Den utvändiga finishen är dock helt godtagbar för ett produktionsvapen. Ett problem av allvarligare art upptäcktes när trycket skulle provas. Vapnet var nämligen omöjligt att avfyra. Efter ett noggrant detektivarbete upptäckte vi att klacken på tändstiftsmuttern var så vass att den hakade fast på trycket och därmed omöjliggjorde avfyring. Efter att vi försiktigt brynat av de vassa kanterna fungerade allt perfekt.

Mauserniekanism
Firefoxstudsaren har en något moderniserad Mauser 98 mekanism. Flaggsäkringen är ersatt med en modern variant som verkar på trycket. Det finns dock som på föregångaren ett läge där vapnet kan plundras i säkrat tillstånd. Även utstötaren är av en annan typ än M 98. Den liknar Husqvarnas 1640 modell och löper under den vänstra klacken i stället för igenom densamma. Detta får nog betraktas som en av de få förbättringar som har tillförts orginalkonstruktionen. En detalj som förvånade oss en hel del är det faktum att utdragaren är en exakt kopia av originalet M 98. På de flesta kopior av denna gamla konstruktion ser det ut som utdragaren är av samma typ. Men vid en noggrann inspektion visar det sig oftast att den skiljer sig på en liten, men mycket viktig punkt. Original M 98 är konstruerad sa att om en patron kärvar vid utdragning dras utdragaren in hårdare mot hylsan. Denna effekt uppnås genom att den främre kanten på utdragarens styrlist är snedslipad och inpassad i slutstyckets spår.
Denna lösning finns inte på till exempel M 96 eller Husqvarna 1640, detta innebär att utdragaren vid hård belastning kan kliva över hylsan och lämna kvar den i patronläget. Problemet med M 98 konstruktionen är att den är dyr och besvärlig att tillverka. En liten knapp på slutstyckets styrhylsa väckte vår nyfikenhet. Det visade sig att om man höll in knappen och slackade mekanismen stoppades slagstiftet varvid slutstycket enkelt kan plockas isär.

Sidosäkring
Säkringen har tre distinkta lägen där det mittersta medger plundring med säkrat vapen. Säkringstangenten sitter lättåtkomlig på höger sida av styrhylsan. Trycket är justerbart. Testvapnets tryck kändes skapligt men ett litet släp kunde märkas. Firefoxen har ett snälltryck sorti fungerar på traditionellt BRNO-vis. Det spänns genom att trycka avtryckaren framåt. Även snälltrycket släpade en aning, Tryckmekanismen är lite annorlunda uppbyggd. En del av tryckets rörliga delar sitter monterade på utiderbeslaget. Vi ser inga direkta nackdelar med denna lösning men nog verkar det en aning onödigt komplicerat.

Löstagbart magasin
Det löstagbara magasiner rymmer 4 patroner Det visade sig att det inte var sa enkelt att fylla på patroner Men efter ett tag blev handgreppen vanare och det gick någorlunda snabbt att förse magasinet med ny ammunition. Konstruktionen är en blandning av rad och kryssmagasin, patronerna matas upp på rad men längre ner i magasinet staplas de somi i ett kryssmagasin. Vi tycker som vanligt att ett fast magasin hade varit att föredra. Magasinet frikopp las med en tangent i varbygelns framkant. Patronerna kalvar betänkligt när de ska matas upp ur magasinet vid omnladdning. Det krävs bestämda tag.
Till skillnad från tjekiska BRNO har Firefox en hyggligt bra finish på alla metalldetaljer. Passningen mellan trä och metall är dock inte i toppklass. Lådan är borrad för lösa klackar av till exempel Weaver eller Leupold typ. Tas bössan isär upptäcker man en i våra ögon märklig och dessutom tveksam lösning av rekylupptagningen mellan låda och stock. En rejäl rekylklack av klassisk modell finns men den är kompletterad med ett antal rader med taggar på lådans plana undersida. Tanken är nog att dessa ska förhindra att lådan ska vandra bakåt i stocken och orsaka sprickor i stocken. Vi har dock svårt att tro att detta är en bra lösning av problemet. Med en så pass stor rekylklack som lådan har och en bra inpassning i stocken skall det fungera utan dessa taggar. Med dessa taggar måste det vara svårt att få en bra och spänningsfri koppling mellan låda och stock.

Slarvig kröning
Pipan är 61 cm lång.och 15 mm grov i mynningen. Oppna riktmedel saknas på Firefoxen. Vid en närmare granskning av pipmynningen visade det sig att även här hade en liten men viktig detalj förbisetts. Kröningen, dvs pipans avslutning, har inte ägnats någon större möda. Mynningen var sårig och det syntes tydligt att det hade uppstått vibrationer vid svarvningen. Kröningen är en viktig detalj för att vapnets precision skall bli bra. Ytterligare en detalj som bidrog till att vi inte hade så stora förhoppningar när det var dags att provskjuta vap- net var att pipan låg an ganska hårt i framstocken. Våra farhågor besannades tyvärr på skjutbanan. Precisionen var inte så imponerande. Flera olika sorters ammunition såväl handladdad som fabrikstillverkad provades. Vi lyckades inte skjuta någon serie under 50 mm på 100 m.

Stock
Kolven är av den typiskt mellaneuropeiska svinryggstypen. Träkvaliteten på testvapnet var av ganska god klass med fin ådring. Nätskärningen är skaplig men med lite slarvigt utförda ytterlinjer. Framstocken är ganska smal men passar ganska bra på ett jaktvapen. En rejäl gummibakkappa sitter monterad, vilket både dämpar rekylen och skyddar kolven.

Sammanfattning
Firefox studsaren är ett vapen med många bra tekniska lösningar. Men på en del punkter når den inte ända fram. Främst på grund av att det inte lagts ned tillräckligt med arbete på de små detaljerna. För den som kan åtgärda dessa saker själv är bössan inget dåligt köp. Men om vapnet måste lämnas in till en vapensmed så kan prislappen raskt skena iväg. De punkter som vi själva hade åtgärdat på det exemplar vi testade hade varit kröningen av pipan, frilagt pipan, samt avlägsnat räfflorna på lådans undersida och därefter plastbäddat lådan. Magasinet hade även det fått en översyn så att matningen fungerat smidigare.

Firefox 1500
Kaliber:
308 Win, 6,5×55 och 30-06
Längd: 113 cm
Vikt: 3,3 kg
Tryck: Ställbart och snälltryck
Magasin: Rymmer 4 patroner
Piplängd: 61 cm
Kikarfäste: Lådan borrad för Weaverklackar
Säkring: Låser slutstycke och tryck
Pris: 4.495:-
Generalagent: Vapencentralen Malmö
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser