Firar 100 års-jubileum med historisk återblick

Luleå (JJ) Förra året jubilerade Norrbottens läns stövarklubb och nu fortsätter firandet med ett praktverk om klubbens och till viss del stövarjaktens historia i Norrbotten under det senaste seklet. Allt signerat Allan Bergström, Luleå, legendar i stövarsammanhang.

Allan har skrivit ner Norrbottens stövarklubbs hundraåriga historia. Här är han tillsammans med sina två finnstövare, Bossmålas Eko 9,5 år (t.v.) och hans barnbarn Rimskogens Silva 7 månader (t.h.) Foto: Daniel Bergström

– Jag har ju alltid haft driften att delge andra av vad jag vet och tyckte det var dags att skriva ner vår historia och klubben var inte sen att nappa, säger han.

Arbetet med att sammanställa boken  har tagit sin tid och boken har svällt till omfånget allt eftersom. Den kommer skickas ut till alla medlemmar i Norrbottens läns stövarklubb men kan också beställas av andra intresserade så långt lagret räcker.

– Ja, det var mycket som skulle få plats men vi har också haft en av de mer aktiva lokalklubbarna i landet.

Ett av de allra mest minnesvärda avsnitten i boken handlar om Nordkalottkampen 1964, en jubileumsjaktkamp inför föreningens 50 års-jubileum.

norrbottens sk– Det blev en kanonjaktdag. Åtta av nio hundar drev hem ett förstapris. Vinnaren en finsk stövare från Finland hade totalt 371 drevminuter under provets åtta timmar, alltså tre förstaprisdrev samma dag. Domaren som dömde hunden sa under kollegiet med darr på rösten ”En sådan här dag kommer man aldrig få uppleva igen”.

Allan Bergström som skrivit boken har tidigare gett ut böcker om Finsk stövarrasen, han har varit redaktör för Svenska Stövarklubbens tidskrift och styrelseledamot i Norrbottens läns Stövarklubb samt ordförande i Svenska Finskstövarföreningen. Fortfarande är han aktiv som fotograf och skribent för Svenska Stövarklubben och Svenska Finskstövarföreningen. Dessutom återfinns generna från hans Finnstövartik Lotta som inköptes 1970 fortfarande med i elitskiktet i Sverige. 2012 var alla tre hundarna på prispallen i Stövar-SM ättlingar till Lotta.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Får vargdödat i Halland

I helgen attackerades och dödades ett får i Tvååker sydost om Varberg. Nu konstaterar länsstyrelsens besiktningspersonal att det var varg som dödade djuret.

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.
ANNONS ▼