Finska jägare åtalade för tjuvjakt på varg

Finland (JJ) I morgon avslutas rättegången mot 15 finska jägare vid tingsrätten i Karleby, Österbotten. Enligt åklagaren sköt de tre vargar i Perho i januari 2013. Försvaret hävdar att det inte var vargar utan hybrider.

En stor del av rättegången har handlat om det var varg eller hybrider jägarna sköt.

Åklagaren yrkar på villkorliga fängelsestraff, böter och sex års jaktförbud för de åtalade. Om försvaret kan bevisa att det var fråga om hybrider innebär det betydligt lindrigare straff.

Enligt åklagare Kosti Kurvinen framkom det inte i polisförhören med männen att de ansåg sig ha jagat hybrider. Det är enligt honom en efterhandskonstruktion. Två av de som deltog i jakten är från Kronoby kommun. Övriga kommer från Perho, Halso och Vimpeli, skriver Svenska Yle.

De flesta, eller 13 av 15 åtalade medger att de på något sätt var involverade i jakten 18-19 januari 2013. Alla bestrider ändå att de jagade varg. I stället ska de alltså ha varit ute efter korsningar mellan varg och hund.

I radiotrafiken under jakten använde männen ”räv” och ”rävjakt” som kodord. Efter jakten försökte jägarna bränna två av de döda vargarna, medan den tredje hittades hemma i frysen hos en av jägarna. Han förhördes av polis men är inte en av de åtalade eftersom han begick självmord en tid efter jakten.

Enligt åklagaren är det fastställt att de döda djuren är vargar. Dna-prov har tagits från alla tre djuren. Resultaten som åklagaren lade fram visar att de med 97-99 procents sannolikhet hör till den vilda vargstammen i Finland.

Försvaret ifrågasätter resultaten och i synnerhet den genbank som resultaten har jämförts med. Det finns ungefär 400 dna-prov från vilda vargar i Finland. De har samlats under 15 år, mellan 1996 och 2011.

De fem försvarsadvokaterna verkade vara eniga om att man inte kan lita på de proven. De ansåg att det finns alltför lite dokumentation om vem som tagit proven, under vilka omständigheter och hur till exempel undersökningar av anatomin har gått till.

Det innebär att jämförelsebanken skulle ha prov från varenda varg som har dött de senaste 15 åren. Försvaret ifrågasätter också vem som har fastslagit att det är ”rena” vargar som finns i jämförelsedatan, och på vilket sätt man i så fall har kommit fram till det, rapporterar Svenska Yle.

Enligt polisens undersökningar var jakten välplanerad. Vargarna som jagades var en flock på en handfull djur. Dagen innan själva jakten drog jägarna ut ett luktband.

Nästa dag skedde själva jakten med män både på snöskoter och skidor. En del deltog i jakten som drevkarlar. Enligt åklagaren har jakten varit välorganiserad.

Dom beräknas falla inom tre veckor.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser