Finska gråhundar lyckades i Ströms Vattudal

Ströms Vattudal (JJ) Tack vare svenska valpköpare har Jonny Granroth från Jakobstad i finska Österbotten kunnat jaga björn i Jämtland. Hans gråhundar gjorde heller ingen besviken.

Duktiga gråhundar bakom sista björnen i Jämtlands delområde 2b, en hona på 62 kilo. Från vänster: Rajbackens Alice, Jonny Granroth, Jimmy Holm, Christian Karlsson, Mikael Ehrs, Rajbackens Alva.

– Vi sköt den sista björnen på tilldelningen i detta delområde i går eftermiddag, säger Jonny när Jaktjournalen når honom på en skrapig mobiltelefon.

Jonny har de senaste åren ägnat all sin tid åt kennelverksamheten och jobbat stenhårt för att få fram bra björnhundar. Årets premiär är ett kvitto på att han lyckats.

– Jag har åkt med mina gråhundar till hägn i Sverige och fart över till Ryssland för att träna.

Eftersom björnjakten inte är lika omfattande i Finland har han valt valpköpare med omsorg och försökt få hundarna till Sverige.

Fler björnar i Sverige

– Hemma har vi fyra björnar på 100 000 hektar. Här är det fler än så på 10 000 hektar.

Tack vare en valpköpare jagade Jonny tillsammans med Mikael Ehrs väster om Strömsund i Ströms Vattudal. I förgår låg Jonnys två gråhundar Rajbackens Alice och Rajbackens Alva bakom arbetet som resulterade i en fälld björn. I går var bidrog de till jaktlycka igen.

– Vi hade egentligen inte så stor tro eftersom det bara var en björn kvar på tilldelningen. Det fick bära eller brista.

På morgon bandade de från nattgammal björnspillning men de hittade aldrig björnen. På eftermiddagen upptäcktes en ny spillning och grabbarna gjorde ett sista försök. Alice och Alva fick gå i lina tills de hittade en lega och hundarna började dra. Då släpptes först Alva och därefter Alice.

– Det blev ståndskall och gångstånd inne i tät plantering men det gick inte att smyga på. Efter ett tag drog det i väg ut mot en mindre skogsväg och passkytten Christian Karlsson kunde avsluta.

Snart halvvägs

Trots att björnjakten endast pågått i knappt fem dagar har närmare hälften av de 216 tilldelade björnarna fällts. På Statens Veterinärmedicinska Anstalts hemsida rapporteras om 104 fällda björnar.

I Gävleborgs län är jakten avlyst, likaså i Dalarnas delområde 2 och nu även Jämtlands delområde 2B.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼