Finsk straigth pull studsare – Lynx 94 Target

98071.jpgLynx 94 från Finska Pirkan Ase är ytterligare en i raden av straigth pull studsare som dykt upp på marknaden under de senaste åren. Modellen är designad av Torsti Laaksonen som är en känd konstruktör med 40 års erfarenhet av vapenbyggnad. Det är dock tveksamt om dessa nya "snabb- skjutarbössor" överträffar sina föregångare som har mekanismer av mera traditionellt snitt.

 De första Lynxgevären byggdes redan 1994, då i tävlingsmodell. Utvecklingen gick vidare med en lättare modell för jakt och tävling. Månadens testbössa från vårt östra grannland ser inte ut som någon renodlad jaktbössa, tanken går snarare till älgbaneskytte eller kuljaktstig. Bössan har en klart tävlingsbetonad laminatkolv av tumhålsmodell. Den mellangrova pipan gör att bössan känns mycket väl balanserad, testskyttet på fri hand gick bra. Pirkan Ase har tillverkat cylindermekanismer tidigare och dessa kan ses bland de finska bänkskyttarna. Ålänningen Harry Österlund har haft fina framgångar med ett Pirkan Ase och en rostfri pipa i 6 PPC. Lynx 94 ser vid första anblicken ut som ett skidskyttegevär med ett liknande ”handtag” för omladdning. Detta är nog det enda som liknar skidskyttarnas bössor.

Låsning
Låsningen på denna straigth pullstudsare sker genom en tvärgående regel som sitter i slutstycket strax bakom lådans utkastarport. Regeln har en stor låsklack på höger sida och en mindre längsgående på vänster. När slutstyckshandtaget dras bakåt förskjuts låsregeln åt höger och mekanismen öppnas. Att placera låsningen i slutstyckets bakdel är ingen nyhet, detta finns på t.ex. CG 3000/Sauer 90 Mannlicher m.fl. Det har dock visat sig att hylsornas livslängd förkortas om man laddar egen ammunition. Detta beror på att slutstycket helt enkelt trycks ihop av de krafter en modern studsarpatron utvecklar. Att detta skulle innebära att låsningen skulle bli svagare har vi däremot svårt att tro. Repeteringen känns ovan och vi hade föredragit en rejäl plastkula framför det cylinderformade handtaget på bössan. Trots att vi tom tränade en hel del blev vi inte överens med bössans mekanism och repeteringarna gick inte särskilt fort.

Säkring
Säkringen på testvapnet är placerad på slutstyckets vänstra sida. Tillverkarna har från maj 1996 flyttat säkringen till slutstyckets bakre del för att förbättra ergonomin. Säkringen låser tändstiftet vilket är säkerhetsmässigt bra då det mekaniskt säkrar vapnet. Dessutom får skytten en visuell bild av när vapnet är osäkrat.

Bra trycke
Finska bössor brukar i allmänhet vara utrustade med utmärkta trycken. Lynxen var inget undantag. Trycket var lätt och rent och dessutom fullt justerbart. Strax framför avtryckaren sitter en tangent som frigör slutstycket. Säkringen sitter på lådans högra sida och spärrar trycket. På andra modeller av denna studsare har säkringen varit placerad på slutstyckets bakre del och verkat direkt på slagstiftet. Lådans rekylklack sitter framför magasinschaktet och vilar direkt mot en rekylbult som är monterad genom stocken. Lynx bössorna har tidigare varit utrustade med pipor från den finska piptillverkaren Erkki Mäkinen. Erkki har dock dragit ner sin produktion av pipor till en mera hobbybetonad verksamhet. Detta har i sin tur gjort att vapenbyggarna på Pirkan Ase i Tammerfors har vänt sig till Lothar Walther i Tyskland för att köpa pipor till Lynx studsarna.

Besvärligt magasin
Magasinet som är en kombination av rad- och kryssmagasin uppges rymma 10 patroner. Vi lyckades bara klämma ner 8 patroner, detta räcker dock till för alla situationer vi kan tänka oss vid jakt eller tävlingsskytte. Det är vanligtvis enkelt att förse ett kryssmagasin med patroner. Radmagasin brukar trilskas en aning mer eftersom man måste trycka ner patronen för att sedan föra den bakåt under två plåtläppar för att patronen skall stanna kvar i magasinet. Magasinet på Lynx Target som är en kombination av dessa båda typer fungerar utmärkt när det gäller att mata upp patroner i pipan men det är mycket besvärligt att fylla på. Vi upplevde att patronerna kärvade när de kommer ner en bit i magasinet och börjar staplas bredvid varandra som i ett kryssmagasin.
Magasinet är inte vackert men framförallt fastsättningen är funktionell och fungerade bra under testskjutningarna. Magasinet lossas med en tangent som nu sitter längst ner på stocken men kommer att flyttas upp på stockens vänstra sida väl skyddad så risken att magasinet skulle av misstag fall ur är minimal.

Laminerad björk
Kolven är tillverkad i ett björklaminat av hög kvalitet. Tumhålsdesignen för tanken till en tävlingsbössa vilket det kanske först och främst är. Kolven går att greppa både genom tumhålet eller med tummen på en särskild hylla på höger sida av kolvhalsen. Båda greppen känns bekväma men omladdningen känns smidigare med tummen på kolvhalsen. Pistolgreppet och framstocken är blästrade och svartmålade. Denna typ av behandling är inte så vacker men den ger ett mycket bra grepp. En märklig detalj är det justerbara kindstödet. Detta är en bra finess på en studsare som ska användas till tävlingsskytte för att få en bra kindkontakt. Lynxens kindstöd går dock endast att höja cirka fem millimeter innan slutstycket slår i dess framkant. Det är långt kvar till en bra kindkontakt om man vill använda ett sikte med stort objektiv om slutstycket skall gå fritt.
Den lite lättare och smidigare Huntermodellen har inte justerbart kindstöd. På Huntermodellen är stocken utförd i valnöt med samma typ av halkskydd på pistolgrepp och framstock.

Provskjutning
Bössan presterade inga riktigt små fem skottsserier på 100 m. Det kändes som att bössan egentligen gick bättre än vad testskjutningarna visade. Det kan finnas någon spänning i systemet som gör att det sprätter iväg ett skott med jämna mellanrum. Som tidigare nämnts hanterade vi Lynx-studsaren i stor omfattning innan vi besökte skjutbanan. Trotts detta är det bara att konstatera att denna typ av mekanism tarvar träning innan de gamla invanda rörelserna är justerade. Det blev en del skratt när den horisontala repeteringen glömdes bort. Med träning kan säkert hastigheten i skjutningen bli imponerande.
Lynxen är stor och tung med bra balans och uppför sig väl på älgbanan. En detalj som förtjänar att nämnas är att en skytt med stora händer kan klämma fingrarna mellan stock och slutstyckshandtag när det går fort.

Slutomdöme
Det är svårt att slutligt sammanfatta Lynx 94. Den var säkert framsynt och nytänkande en gång i världen. 1998 känns det som konkurrenterna i form av Blaser, Heym och Mauser har dragit ifrån på upploppet och kommer att vinna klart. Den som skjuter mycket är snabb, väldigt snabb med vanligt slutstycke. Det är tveksamt om Lynx kommer upp i samma hastighet.
Inom skidskyttet är den här typen av repetering helt dominerande. Det är dock skillnad på den korta rörelse som skidskyttarna behöver göra med .22 lr och de fullstora patroner som det är fråga om vid jakt och tävlingsskytte.
Vapnet är intressant och skjuter bra även om just detta exemplar har en del kvar till topprecision. Det känns trots allt som Lynx kommer att få det svårt på den svenska marknaden. Priset är inte hellre till Lynxens fördel.

FAKTA
Modell: Lynx 94 Strait Pull.
Target och Hunter
Kaliber: .222Rem, 6 mm PPC, 6,5×55, .308Win, .30-06
Längd: 112 cm
Vikt: 4,5 kg
Piplängd: 61 cm
Kikarfäste: 17 mm fräst spår
på lådan
Magasin: Target 10 patroner. Hunting 3 patroner.
Säkring: Låser tändstiftet
Pris: Cirka 17 900
Generalagent: Stiga Vapen, Tranås
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSON

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kronhjort tjuvskjuten på Mikaels mark

Någon gång mellan klockan ett i natt och sju natten mot lördagen tjuvsköt någon en kronhjort på Mikael Anjous jaktmark nordost om Vimmerby. Men tjuvjägarna kan åka fast – det finns vittnen som kan ha sett dem.
ANNONS ▼