Finsk kvinna misstänks ha hållit vargar fångna

Finland (JJ) En finsk kvinna sitter inlåst hos polisen, misstänkt för att ha köpt eller importerat tre vilda vargar. Misstanken är bland annat att de skulle släppas ut i naturen.

DNA-prov ska visa om det var vargar kvinnan höll fångna. Arkivbild: Gettyimages

Finska Yle citerar polisens pressmeddelande och berättar att en husrannsakan gjordes hos kvinnan den 9 januari i södra Finland. Hon häktades den 12 januari och är på sannolika skäl misstänkt för grovt djurskyddsbrott och naturskyddsbrott

Enligt Yle har  ”experter”  konstaterat att kvinnan höll tre vargar fångna. De var i dålig kondition, skygga och stressade och gick inte att hantera.

– Två av djuren hölls i en mörk utebastu där det, när husrannsakan genomfördes, inte fanns vare sig mat eller vatten, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Anne Hietala till Yle.

Djuren avlivades och nu ska DNA-prov visa om det var vargar som hölls fångna.

60-tal hundar på kvinnans gård

Enligt Yle visar förundersökningen att kvinnan antingen hämtat djuren från Ryssland, eller fångat in dem.

Misstanken är att kvinnan eventuellt skulle släppa ut djuren i naturen, eller avla på dem för att få fram varghybrider.

På kvinnans gård hittades ett 60-tal hunddjur och vissa av dem misstänks vara korsningar mellan hund och varg. Ytterligare en person är i nuläget misstänkt för inblandning.

Utredningen leds av den finska polisens speciella grupp för utredningar av brott riktade mot djur. Gruppen grundades i höstas och är verksam i Helsingfors. Tips om kvinnan kom in i början av januari.

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser