Finsk kvinna misstänks ha hållit vargar fångna

Finland (JJ) En finsk kvinna sitter inlåst hos polisen, misstänkt för att ha köpt eller importerat tre vilda vargar. Misstanken är bland annat att de skulle släppas ut i naturen.

DNA-prov ska visa om det var vargar kvinnan höll fångna. Arkivbild: Gettyimages

Finska Yle citerar polisens pressmeddelande och berättar att en husrannsakan gjordes hos kvinnan den 9 januari i södra Finland. Hon häktades den 12 januari och är på sannolika skäl misstänkt för grovt djurskyddsbrott och naturskyddsbrott

Enligt Yle har  ”experter”  konstaterat att kvinnan höll tre vargar fångna. De var i dålig kondition, skygga och stressade och gick inte att hantera.

– Två av djuren hölls i en mörk utebastu där det, när husrannsakan genomfördes, inte fanns vare sig mat eller vatten, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Anne Hietala till Yle.

Djuren avlivades och nu ska DNA-prov visa om det var vargar som hölls fångna.

60-tal hundar på kvinnans gård

Enligt Yle visar förundersökningen att kvinnan antingen hämtat djuren från Ryssland, eller fångat in dem.

Misstanken är att kvinnan eventuellt skulle släppa ut djuren i naturen, eller avla på dem för att få fram varghybrider.

På kvinnans gård hittades ett 60-tal hunddjur och vissa av dem misstänks vara korsningar mellan hund och varg. Ytterligare en person är i nuläget misstänkt för inblandning.

Utredningen leds av den finska polisens speciella grupp för utredningar av brott riktade mot djur. Gruppen grundades i höstas och är verksam i Helsingfors. Tips om kvinnan kom in i början av januari.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser