Film: Så skapar du mer viltmat i din skog

Skåne (JJ) Med enkla medel går det att öka tillgången på mat för viltet. Det är budskapet från det skånska samverkansprojektet Vild & bortskämd där man nu släppt instruktionsfilmer på Youtube.

Annika Felton är SLU-forskare i projektet Vild & bortskämd som syftar till att skapa mer mat för de vilda djuren. Foto: skärmdump och privat

I filmerna går man igenom olika åtgärder som förbättrar tillgången på viltfoder i skogen och odlingslandskapet.

– Vi har filmat under alla årstider och visar när det är bäst att göra olika åtgärder. Det är en del små insatser som inte kostar någonting, och lite större ingrepp som kan påverka fodersituationen i 100 år, säger Annika Felton, forskare på SLU.

Storskogsbrukets monokulturer och ett allt mer rationellt jordbruk har minskat fodertillgången för vilda djur.

En miljon från EU

I det skånska samverkansprojektet, som genomförts av bland andra länsstyrelsen, Jägareförbundet, SLU, Skogsstyrelsen och LRF vill man stimulera markägare och jägare att öka fodertillgången. EU har skjutit till närmare en miljon kronor.

Filmerna visar exempelvis tips hur skog kan gallras med viltets bästa för ögonen och hur värdefull viltmat kan sparas vid större avverkningar.

En målsättning med ökad tillgång på viltfoder är att minska skador på skog och grödor.

Se de två instruktionsfilmerna här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser