Film: Så skapar du mer viltmat i din skog

Skåne (JJ) Med enkla medel går det att öka tillgången på mat för viltet. Det är budskapet från det skånska samverkansprojektet Vild & bortskämd där man nu släppt instruktionsfilmer på Youtube.

Annika Felton är SLU-forskare i projektet Vild & bortskämd som syftar till att skapa mer mat för de vilda djuren. Foto: skärmdump och privat

I filmerna går man igenom olika åtgärder som förbättrar tillgången på viltfoder i skogen och odlingslandskapet.

– Vi har filmat under alla årstider och visar när det är bäst att göra olika åtgärder. Det är en del små insatser som inte kostar någonting, och lite större ingrepp som kan påverka fodersituationen i 100 år, säger Annika Felton, forskare på SLU.

Storskogsbrukets monokulturer och ett allt mer rationellt jordbruk har minskat fodertillgången för vilda djur.

En miljon från EU

I det skånska samverkansprojektet, som genomförts av bland andra länsstyrelsen, Jägareförbundet, SLU, Skogsstyrelsen och LRF vill man stimulera markägare och jägare att öka fodertillgången. EU har skjutit till närmare en miljon kronor.

Filmerna visar exempelvis tips hur skog kan gallras med viltets bästa för ögonen och hur värdefull viltmat kan sparas vid större avverkningar.

En målsättning med ökad tillgång på viltfoder är att minska skador på skog och grödor.

Se de två instruktionsfilmerna här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Annonser