Film: Så skapar du mer viltmat i din skog

Skåne (JJ) Med enkla medel går det att öka tillgången på mat för viltet. Det är budskapet från det skånska samverkansprojektet Vild & bortskämd där man nu släppt instruktionsfilmer på Youtube.

Annika Felton är SLU-forskare i projektet Vild & bortskämd som syftar till att skapa mer mat för de vilda djuren. Foto: skärmdump och privat

I filmerna går man igenom olika åtgärder som förbättrar tillgången på viltfoder i skogen och odlingslandskapet.

– Vi har filmat under alla årstider och visar när det är bäst att göra olika åtgärder. Det är en del små insatser som inte kostar någonting, och lite större ingrepp som kan påverka fodersituationen i 100 år, säger Annika Felton, forskare på SLU.

Storskogsbrukets monokulturer och ett allt mer rationellt jordbruk har minskat fodertillgången för vilda djur.

En miljon från EU

I det skånska samverkansprojektet, som genomförts av bland andra länsstyrelsen, Jägareförbundet, SLU, Skogsstyrelsen och LRF vill man stimulera markägare och jägare att öka fodertillgången. EU har skjutit till närmare en miljon kronor.

Filmerna visar exempelvis tips hur skog kan gallras med viltets bästa för ögonen och hur värdefull viltmat kan sparas vid större avverkningar.

En målsättning med ökad tillgång på viltfoder är att minska skador på skog och grödor.

Se de två instruktionsfilmerna här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser