Film: Bäverjägare i båt fick närkontakt med björn

Roland Leo från Uppsala hann vara i Härjedalen ett par timmar. Sedan fick han sitt livs naturupplevelse när en björn simmade förbi alldeles bredvid båten.

Björnen simmade förbi den lilla plastbåten på max tio meters avstånd. Stillbild ur filmen tagen av Roland Leo.

– Jag blev jätterädd och tänkte att det var så grunt att den kunde få fäste i botten och vända om emot oss, berättar Roland Leo.

Han är 46 år och bor i Uppsala. Den annorlunda händelsen inträffade i Härjedalen, vid Hedeviken, på kompisens jaktmark.

– Vi hann vara ute ett par timmar när jag såg att ett djur kom i hög fart över vallen till älven Ljusnan. Vi satt i en liten roddbåt på andra sidan älven, berättar Roland.

Fick skjuta bäver också

Han var snabbt uppe med kameran och i filmen kommer björnen förbi på bara sju-tio meters avstånd. I klippet hör man Roland nervöst säga åt jaktkompisen att backa med båten.

– Annars hade vi krockat med björnen. Den hörde nog oss när vi pratade och jag drog upp dragkedjan. Den tittade till men fortsatte in i skogen, konstaterar Roland.

Det blev en mycket lyckad premiärtur till Härjedalen. Roland fick nämligen skjuta en bäver också.

Nedan kan du se filmklippet med den simmande björnen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼