Annons
Fick högsta betyg på nya vildsvinsprovet | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
7 år sedan hägnprov
Duktig hund och nöjd ägare. Foto: Robert Carlsson.
Fick högsta betyg på nya vildsvinsprovet
Agusa (JJ) Den tyska jaktterriern Leos IA, med ägare Klas Carlsson, Tving, är den första hunden som fått högsta betyg "utmärkt" på det nyinrättade svenska hägnprovet på vildsvinet.
Tyska jaktterrierklubben har tidigare rest till Tyskland för att meritera hundar på vildsvin i hägn. Men sedan ett par månader är det möjligt även i Sverige. Hittills har två prov arrangerats. Ett i Almunge vildsvinshägn och ett i Agusa vildsvinshägn. Klas Carlsson från Tving äger den femåriga tiken Leos IA. Han startade henne när provet genomfördes i Agusa. På provet i Almunge lyckades ingen hund få ett första pris. Provet är svårt och kräver mycket av hunden som måste visa prov på god dådkraft och förmåga att självständigt söka upp vildsvinen och konfrontera dem.

Alla rätt

Agusahägnet är på 8 hektar och hunden har tio minuter på sig att finna vildsvinen. I det här fallet två unga galtar. – Hon jobbade på bra. Jag vet att hon är en pålitlig hund, men det är extra kul när vår måttstock överensstämmer med provreglernas, säger Klas Carlsson. Han tog över terriertiken i vintras när den gamla ägaren som han jagar tillsammans med inte längre hade tid för hunden. – Jag har ju jagat med henne mycket och vet att hon är duktig. Jaktkamraten har gjort ett riktigt bra jobb med henne, men hon är inte tidigare meriterad. Det tänkte jag börja med nu. Att Leos IA är en bra vildsvinshund är nu satt på pränt men den egenskap Klas värderar högst är hennes lynne. – Hon är en extremt trevlig hund som kan slappna av hemma men ändå gå ut med 110 procent när vi jagar.

Viktigt för aveln

Det finns i dag två möjligheter att meritera sin tyska jaktterrier på vildsvin. Man kan göra det på frilevande vildsvin under jakt eller i hägn. Enligt Christoffer Jannesson, en av initiativtagarna till att få en svensk version av det tyska vildsvinsprovet, är prov på hägnade vildsvin mycket viktigt för avelsarbetet. När hunden jagar i skogen är det i princip omöjligt att få en bra bild av hur hunden konfronterar vildsvinen. – Terriern ska jobba som en sprängare och då måste man ju bedöma hur hundarna uppträder när de väl hittar vildsvinen. Det kan man göra i ett hägn med god förtjänst.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!