Fick avliva sargad älg i nytt östgötavargrevir

Roxen (JJ) Eftersöksjägaren Per "Bula" Kristoffersson fick i går rycka ut när ett jaktlag i det nybildade vargreviret norr om Roxen hittat en skadad älg.

Per "Bula" Kristofferson fick igår avliva en vargangripen älgko väster om Norrköping, i vad som sannolikt är Östergötlands första vargrevir. Foto: Privat

Det var under jakt i går som en deltagare gick på älgen i lega. När den gick i väg upptäcktes blod i snön där den legat.

Per ”Bula” Kristoffersson som är en mycket duktig eftersöksjägare, ringdes in och påbörjade eftersöket vid 20-tiden i går kväll.

– Jag släppte en jämthund eftersom jag vill kunna studera det skadade djuret under ståndskallet. I bland visar det sig att skadan inte är så pass allvarlig att man behöver avliva älgen, berättar han.

Men när Per smög in på ståndskallet i går kväll kunde han snabbt konstatera att älgen var rejält skadad.

– Det var ett vuxet hondjur som hade bitmärken både i hasorna, ljumsken och i mulen. Jag är hundra procent säker på att den rivits av varg, säger han.

Bitmärken i mulen konstaterades. Foto: Privat

Hans teori styrks också av att jaktlaget på den aktuella marken observerat två vargar för ett par dagar sedan. Även länsstyrelsen i Östergötlands län har kvalitetssäkrat att två vargar revirmarkerar här.

Personal från Länsstyrelsen har i dag också varit på plats i skogen och kunnat se hur varg rivit omkull älgen fem-sex gånger innan älgen la sig där jägare hittade den.

Anders Hedström, besiktningsman på länsstyrelsen i Östergötlands län menar att är det blir problematiskt för jägarna här med ett nyetablerat vargrevir.

– Jag hörde nyligen om jaktlag som ställde in vildsvinsjakt på grund av riskerna för hundarna. Vad händer med vildsvinsstammen om jägarna inte jagar vildsvin. Det är nu viktigt att vi får in rapporter om vargobservationer så vi får aktuella uppgifter var de rör sig. Det är ju olyckligt om en hund attackeras.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼