Fem vargrevir borta

Karlstad (JJ) Trots omfattande inventeringsarbete och ett intensivt samarbete över länsgränsen mot Dalarnas län kan Länsstyrelsen i Värmlands län konstatera att fem vargrevir längs Klarälvsdalen är borta.

Fem vargrevir har försvunnit från Klarälvsdalen. Karta: Länsstyrelsen

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmlands län konstaterar att Klarälvsdalen förlorat flera vargrevir gentemot förra årets inventering. Vilka orsaker som ligger bakom revirbortfallen vill hon inte spekulera i. De fem revir det rör sig om är Höljes, Värnäs, Trång, Musån och Acksjön.

– Vi vet att vargar har en relativt hög dödlighet och inte blir så gamla, men det är anmärkningsvärt att reviren framför allt på östra sidan Klarälven sällan blir speciellt varaktiga om man jämför med reviren på västra sidan där alfaparen är intakta år efter år.

Länsstyrelsen har genomfört omfattande inventeringsarbete i området och förhållandena har varit bra. Trots detta har inte något av de fem reviren kunnat bekräftas.

– Vi har en länsöverskridande samarbete med Dalarna men inte heller på deras sida gränsen har några observationer gjorts. Det är relativt tomt även där, säger Maria Falkevik.

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser