Fem nej till skyddsjakt på varg i Gävleborg

Länsstyrelsen i Gävleborg avslår samtliga fem ansökningar som skyddsjakt på varg som kommit in från två platser i länet.

Länsstyrelsen meddelar fem nej till skyddsjakt på varg i Gävleborg. Foto: Gettyimages

En drever dödades i Mo i Ockelbo den 5 oktober. Det gjorde att fyra ansökningar om skyddsjakt landade på länsstyrelsens bord.

En kom från viltvårdsområdet som pekade på att rädsla för vargattacker på hundar försvårar älgjakten och möjligheterna att nå avskjutningsmålen för älgstammen.

En hästägare och en ägare av nötkreatur är oroliga för sina djur och skickade också in en skyddsjaktsansökningar.

”Bara ett angrepp”

– Vi har bara ett angrepp i området krin Mo. I skyddsjaktsansökningarna har det kommit in uppgifter om att var rör sig inne på gårdar och liknande under en längre tid. Men de observationerna ligger så långt tillbaka i tiden att vi inte kunnat kontrollera dem, säger Simon Wiklund, handläggare på länsstyrelsen.

I Röste söder om Bollnäs dödade varg tre får den 22 september. Djurägaren ansökte om skyddsjakt men länsstyrelsen säger nej även i det fallet.

– Det har också skett fler angrepp, bland annat på hund. Men vi har inget underlag för skyddsjakt eftersom risken för angrepp inte anses vara förhöjd, säger Simon Wiklund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser