Fem nej till skyddsjakt på varg i Gävleborg

Länsstyrelsen i Gävleborg avslår samtliga fem ansökningar som skyddsjakt på varg som kommit in från två platser i länet.

Länsstyrelsen meddelar fem nej till skyddsjakt på varg i Gävleborg. Foto: Gettyimages

En drever dödades i Mo i Ockelbo den 5 oktober. Det gjorde att fyra ansökningar om skyddsjakt landade på länsstyrelsens bord.

En kom från viltvårdsområdet som pekade på att rädsla för vargattacker på hundar försvårar älgjakten och möjligheterna att nå avskjutningsmålen för älgstammen.

En hästägare och en ägare av nötkreatur är oroliga för sina djur och skickade också in en skyddsjaktsansökningar.

”Bara ett angrepp”

– Vi har bara ett angrepp i området krin Mo. I skyddsjaktsansökningarna har det kommit in uppgifter om att var rör sig inne på gårdar och liknande under en längre tid. Men de observationerna ligger så långt tillbaka i tiden att vi inte kunnat kontrollera dem, säger Simon Wiklund, handläggare på länsstyrelsen.

I Röste söder om Bollnäs dödade varg tre får den 22 september. Djurägaren ansökte om skyddsjakt men länsstyrelsen säger nej även i det fallet.

– Det har också skett fler angrepp, bland annat på hund. Men vi har inget underlag för skyddsjakt eftersom risken för angrepp inte anses vara förhöjd, säger Simon Wiklund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagade och återfår rätten till vapenlicens

Mannen hyrde in sig i ett magasineringsförråd där han förvarade sina vapen i ett säkerhetsskåp. Det fick Polisen att återkalla hans vapenlicenser, men nu slår Kammarrätten fast att mannen åter är lämplig att inneha vapen.
ANNONS ▼

Annonser