Fem lodjur får fällas i Norrbotten

NORRBOTTEN(JJ). Länsstyrelsen har informerat om att fem lodjur får fällas i Norrbotten under årets jakt. Det har varit Naturvårdsverket som beslutat om denna jakt tidigare och detta var första gången som länsstyrelsen fattade beslut i ärendet.

– I Norrbotten ligger lodjursstammen strax under det förvaltningsmål på 35 lodjurföryngringar som finns för länet. Det måste samtidigt finnas ett utrymme för skyddsjakt på utpekat skadegörande lodjur. Licensjakten i länet måste därför bli mycket begränsad i år, säger Britta Wännström, chef för miljöavdelningen på länsstyrelsen, till Norrbottens Kuriren.

Enligt Lena Bondestad, handläggare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet, så bör licensjakten – när den sker i så liten omfattning – riktas in på de områden som har flest lodjur. Detta på grund av att  renskötseln troligen har störst problem där.
Det här rapporterar Norrbottens Kuriren.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser