Fem lodjur fälldes första jaktdagen

Jämtland (JJ) I går var det premiär för årets licensjakt på lodjur. Jakten kunde bara påbörjas i två län på grund av överklaganden från värnare. Men för flera av dem som drog på jakt blev dagen lyckad.

Marcus Söderlund tillsammans med finnstövaren Clint och ett av de lodjur som fälldes i går på premiären. Foto: Privat

När mörkret föll i går kväll hade fyra lodjur fällts i Jämtlands län och ett lodjur, en hanne,  i Seltjärn i Västernorrlands län. I Jämtland kan jakten återupptas i dag. Däremot beviljades begäran om inhibition i Västernorrlands län. Länsstyrelsen där har ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga detta beslut.

Några av dem som lyckades i Jämtland var  Andreas Dynesius och hans vänner. De jagade i Bispgården och efter en stunds spårande släppte Andreas sin finnstövare Clint. Clint tog upp ett lodjur och drev den i cirka 40 minuter innan lodjuret valde att träa. Marcus Söderlund från Sundsvall fick då äran att smyga in på ståndskallet och fälla sitt första lodjur – en hona på 20 kilo.

Tilldelningen i Jämtland är fördelad på fem delområden. De fyra lodjuren är fällda i område 2 (1), 3 (1) och 5 (2).

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser