Fel utestänga norska ripjägare

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten får bakläxa av regeringen efter att stängt av fem norska ripjägare från jakt på statens marker. Norrmännen ertappades med att ha skjutit fler fåglar än vad reglerna tillät. För detta brott stängdes de av i fem år.

De norska jägarna har överklagat domen. Trots att det inte fann någon överklagningsinstans skickade länsstyrelsen norrmännens överklagan till regeringen för yttrande.Regeringsbeslutet utgör en svidande kritik av länsstyrelsens agerande. Enligt regeringen finns inga regler i rennäringslagen eller rennäringsförordningen som medger avstängning av jägare. Efter att norrmännen avslöjats fick åklagare titta på fallet för att se om de gick att åtala jägarna. Det visade sig vara omöjligt. Jägarna hade skjutit för många ripor, men de hade löst jaktkort och var därmed inte att betrakta som tjuvjägare. Länsstyrelsen beslutade då att stänga av jägarna i fem år, något som regeringen anser vara fel.Regeringen har skickat över ärendet till länsrätten i Norrbotten som ska avgöra om det är möjligt att överklaga de norska jägarnas avstängning.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser