Fel lodjur fälldes i Halland

Halland(JJ) Under torsdagen fälldes fel lodjur under den pågående skyddsjakten. Naturvårdsverket har beviljat skyddsjakt på ett speciellt lodjur efter att det angripit får.

Men under skyddsjakten fälldes istället en hona. Naturvårdsverket har polisanmält den jägare som sköt djuret. Det här rapporterar Hallands Nyheter/hn.se.

Tommy Berglund, arbetar som rovdjursspårare åt länsstyrelsen i Halland, och han tror att det kan vara lodjurshanen – som man är på jakt efter – som är far till den unga hona som nu skjutits.

Detta grundar han bland annat på att den så kallade Källsjöhonan finns i området.
– Vi fick besked av länsstyrelsen om att fel djur skjutits. Det strider mot beslutet som gäller ett specifikt lodjur som bär sändare. Då kan vi inte göra annat än att anmäla det, säger Lars Plahn, jakt- och viltvårdshandläggare på Naturvårdsverket, till Hallands Nyheter/hn.se.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser