Fausti Highlander Adjustable

Italienska hagelgeväret Fausti Highlander Adjustable är ett välkomponerat hagelvapen med inriktning mot sportskytte. Som sig bör kommer Fausti från den i vapensammanhang berömda Bresciadalen.

Stefano Fausti startade vapentillverkningen 1948 i Bresciadalen i norra Italien. Företaget leds i dag framgångsrikt med hans tre döttrar i ledande positioner.
Fausti baserar sin vapentillverkning på en enligt egen utsaga ”perfekt blandning mellan tradition och utveckling”. Traditionella metoder uppdaterade och optimerade för att möta moderna krav från jägare och skyttar. Detta har också inneburit att
datastyrda CNC-fräsar har tagit över stora delar av tillverkningen i den italienska fabriken.
Moderna gravyrmetoder har vid sidan av gravyrmästare anpassat tillverkningen till dagens tidspressade krav.

Omfattande modellprogram

Fausti har ett omfattande modellprogram som omfattar hagelvapen och dubbelstudsare både som sida-sida och i bockversion. Särskilt hagelvapnen i sida-sida erbjuder ett omfattande modellprogram med gravyrer och kaliberval.
Många är tydligt Englandinspirerade. Här finns allt för jakt och sportskytte. Fausti har också ett komplett utbud av jakt- och fritidskläder.

Fausti Highlander Adjustable 12/76

Fausti Highlander ger ett fullvuxet intryck. Pistolgreppet är ”stort” och framstocken harmonierar väl med kolven. De första anläggningarna känns väldigt bra.
Balansen ligger rätt mellan händerna. Denna känsla förstärktes på trapbanan där Fausti Highlander testades av flera skyttar med idel lovord.
Den justerbara kolvkammen är ett plus som gör det möjligt att individjustera måtten utan att ta till raspar och filar. Justering i höjd görs med en medföljande insexnyckel. För att justera kolvkammen i sidled flyttar man pelarna i sidled. En enkel men funge­rande lösning.
Fausti har valt valnöt av hygglig kvalitet. Särskilt framstocken har vacker valnöt. Det är nästan så att det känns som den inte kom­mer från samma planka som kolven. Finish och oljeboning är välgjord liksom nätskärningen som ger ett bra grepp både på pistolgrepp och på framstock.

Mekanism

Mekanismen ger ett gediget intryck. De invändiga delarna är väl bearbetade. Hanarna har ett extra upphak om det skulle släppa från de första upphaken på grund av yttre påverkan. Som på många andra italiensktillverkade hagelbockar låses piporna i mekanismen med en bred underliggande låsregel. Piporna hänger på två tappar i lådan. Kombinationen ger en stabil låsning som borde hålla under många års lerduveskytte utan att något glapp uppstår.
Säkringen är automatisk och har distinkta lägen. I säkringstangenten är pipväljaren integrerad. En väl beprövad konstruktion som bland annat Beretta använder.
Baskylen har en tämligen enkel fågelgra­vyr på den bakre delen medan den främre delen har en djupare scrollgravyr som ger ett elegantare intryck. Undersidan har en riklig gravyr som också ger ett trevligt intryck. Hela gravyren är med säkerhet maskinellt gjord.
En detalj som förtjänar att nämnas är den genombrutna toppleavernyckeln som ger ett gott intryck och dessutom bidrar till bra grepp.

Pipor

Piporna är ventilerade, både spång och mel­lanspång. Lödningarna är mycket välgjorda. Spångens yta är snyggt bearbetad och fri från reflexer. Toppleavernyckelns övre del är matterad vilket gör att man slipper störande reflexer.
Blåneringen är djupblå eller svart och förefaller mycket välgjord. Den främre rem­bygeln är fastsatt på piporna. Pipornas bakre del som nöter mot mekanismen är facettslipade medan ejektordelarna saknar denna detalj vilket är synd då facettslipningen ”håller” vapenolja på ett bra sätt.
Fausti Highlander levereras med fem choker och en väl fungerande chokenyckel i ett plastetui. Chokerna ser välgjorda ut. Chokerna skruvas in i pipan så att de ligger något under pipmynningen. Det skyddar choken men det kan naturligtvis innebära att pipmynningen kan skadas.

Skjutegenskaper

Fausti Highlander fungerade väl på trappbanan. Balansen ligger rätt och kolvmåtten passade hyggligt. Den justerbara kolvkammen kom väl till användning och visade att det enkla fungerar. Bakkappan av gummi är väl inpassad men ger kanske ingen större rekyldämpning.
Avtrycket är rent utan släp. Som på många hagelvapen är det en aning hårt men det är något man snabbt vänjer sig vid.

Sammanfattning

Fausti Highlander kostar strax under 20 000
kronor. En jämförbar konkurrent från Bre­sciadalen, Beretta Silver Pigeon med kolvjustering, kostar något mindre. Hur man ska rangordna dessa två är inte helt enkelt. Fausti har kanske inte Berettas varumärke, i vart fall inte än. Detaljfinish och oljeboning är starka detaljer hos Fausti. Begagnat­marknaden talar för Beretta. I mina ögon är det i stor utsträckning dött lopp.

Fakta

Kaliber: 12/76.
Piplängd: 71 cm.
Säkring: På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång.
Vikt: 3,6 kg.
Choker: Fem choktuber.
Pris: 18 999 kr.
Generalagent: XXL Sport och Vildmark.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼