Fästingmedlet Bravecto får fortsätta säljas

Kungsbacka (JJ) I 1 200 fall misstänks hundar ha dött eller avlivats till följd av biverkningar av fästingmedlet Bravecto. Nu har europeiska myndigheter beslutat att medlet får fortsätta säljas.

Fässtingmedlet Braveco har granskats av de europeiska myndigheterna och får fortsätta säljas. Foto: Istock.

Det är tidningen ATL som rapporterar att europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inte inför något förbud mot Bravecto.

Medlet är en sugtablett som ges till hundar för att de ska slippa bland annat fästingar. I januari slog EMA:s veterinärmedicinska kommitté, CVMP, larm om allvarliga biverkningar av Bravecto.

Sedan i april 2014, då preparatet lanserades, har det sålts i 41 miljoner doser världen över. 5 000 fall av allvarliga biverkningar rapporteras. I 1 200 fall misstänks det ha lett till att hunden/hundarna dött eller avlivats.

Försäljningen ökar

CVMP konstaterar att Bravecto ger ökat risk för att hunden drabbas av kramper/konvulsioner. Medlet anses också kunna trigga igång epileptiska anfall hos hundar som redan har epilepsi. Den informationen ska tryckas på bipacksedeln, beslutar CVMP.

Bravecto säljs av MSD Animal Health. I Sverige har företagets personal ännu inte läst läkemedelsmyndighetens rapport och kan därför inte kommentera den.

– Det är helt normalt att EMA kommer med tillägg och ändringar under ett läkemedels livscykel, skriver Agneta Gustafsson, veterinärmedicinsk chef på MSD Animal Health i Sverige, i ett mejl till ATL.

Hon konstaterar också att försäljningen av medlet ökar i Sverige och att majoriteten av kunderna är nöjda.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser