Fästingexpert vill skjuta bort två av tre rådjur

Uppsala (JJ) Antalet rådjur i Sverige måste bli färre. Annars finns en risk för att fästingarna blir fler. Det anser Uppsalaprofessorn och fästingexperten Thomas Jaenson.

Jaensen menar att det i huvudsak är på grund av rådjurens spridning som så många människor insjuknar i TBE och borrelia i dag, jämfört med för 50 år sedan.
Professorn rekommenderar att man minskar dagens rådjursstam med två tredjedelar till cirka 100 000 djur.   Men effekterna av minskningen lär dröja. Upp till tio år kan det ta innan man märker av någon skillnad.
Trots detta vill Thomas Jaenson betona vikten av att göra något åt det han menar är ett stort problem.  

– Gör vi ingenting åt den här situationen och istället låter rådjurspopulationen ligga på en nivå som jag tror att de flesta jägare i Sverige tycker är en lämplig nivå, det vill säga ca en halv miljon rådjur, kommer fästingpopulationen att öka i antal. Det leder till att vi får ännu fler fall av TBE och borrelia jämfört med vad vi har i dag, säger Thomas Jaenson, till Sveriges Radia Upplandsnytt.  
Men på Naturvårdsverket ställer man sig avvaktande till uppgifterna.  
– Det är ny kunskap för mig, att rådjuret skulle spela en så stor roll och vara närmast avgörande för fästingens existens, säger Christer Pettersson, sakkunnig i klövviltsfrågor på Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser