Färre viltolyckor

Stockholm(JJ) Antalet viltolyckor i landet minskade under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Enligt Nationella Viltolycksrådet inträffade cirka 13 procent färre viltolyckor.

– Det är lidande för djuren och det är risker för oss människor, så det är bra att det går ner, säger Markus Olsson, ansvarig för eftersök på nationell nivå på Jägareförbundet, till Sveriges Radio/sverigesradio.se.

Totalt inträffade cirka 18 000 viltolyckor under årets första sex månader. Minskningen har främst varit i början av året, en förklaring kan vara att den milda vintern inte har tvingat ut djuren på vägarna. 
En förklaring till att det inträffat färre olyckor med vildsvin inblandande kan vara en ökad avskjutning. 

Olsson menar att det går att minska antalet olyckor mer genom att bland annat bygga viltpassager och sätta upp mer viltstängsel. 
Det här rappoterar Sveriges Radio/sverigesradio.se.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser