Färre rovdjursangrepp

Umeå (JJ) Antalet tamdjur som skadades eller dödades av rovdjur minskade med 40 procent under 2004 jämfört med föregående år.

Största förklaringen till minskningen är att antalet björnangrepp minskat. Björnarna attackerade under året 37 tamdjur. Året innan angrep björnarna 162 tamdjur varav 86 skedde på en gård i Norrbotten.
Vargarna attackerade 110 tamdjur och lodjuren stod för 133 angrepp. I 95 procent av fallen av rovdjursangrepp på tamdjur var det får som drabbades.
Totalt 30 hundar angreps under året av lodjur och vargar. Statistiken från viltskadecenter bygger på skador som är besiktigade av länsstyrelserna.
Rovdjursangreppen i landet kostade staten 87,5 miljoner kronor. Ersättningarna fördelades med 36 miljoner till Naturvårdsverket och 51,1 miljoner till Sametinget. Landets samebyar fick tillsammans 43,4 miljoner för rovdjursförekomst, massdödande och förebyggande åtgärder.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser