Färre lodjur än i fjol funna

Vänersborg (JJ) Länsstyrelsen i Västra Götalands län är klara med vinterns inventeringssammanställning. Endast sex lodjursfamiljegrupper kunde konstateras i år. Det är nio färre än i fjol. Sannolikt baseras det dåliga inventeringsresultatet på dåliga snöförhållanden.

Under förra vintern godkändes 15 familjegrupper med lodjur. I en familjegrupp ingår en lodjurshona med en eller flera ungar. Under senaste vintern hittade Länsstyrelsens spårare sex familjegrupper av lodjur.

Länsstyrelsen förklarar minskningen med att inventering försvårats av ojämn snötillgång, att reglerna för inventering av lodjur inte passar ett län med lite snö. Dessutom inkommer dåligt med spårrapporter från allmänheten. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen menar dock att det också kan vara tal om en faktiskt populationsnedgång.

– Minskningen av antalet hittade lodjursgrupper kan också bero på att lodjuren faktiskt är färre. Vi är inte säkra på huvudorsaken till resultatet från räkningen än, det krävs fler vintrar och mer inventering för att veta säkert, säger hon i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser