Färre hundar skadas under jakt – Men vargattackerna ökar

Kungsbacka (JJ) Försäkringsbolaget Agrias statistik visar att olyckorna för jakthundar minskat med 17 procent det senaste året. Bortsett från en punkt. Vargangreppen ökade radikalt.

Många faror lurar för våra fyrbenta vänner på jakt. Färsk statistik visar dock att trenden på flera håll brutits. Arkivfoto: Per Jonson

I ett pressmeddelande redovisar Agria sin statistik. Trafik som i vanliga fall utgör det största hotet backade rejält förra året och visar upp det lägsta antalet dödade och skadade hundar under en tioårsperiod.

– Även skador som orsakats av vildsvin backar med en tredjedel till en nivå som vi inte har sett på några år. En anledning kan vara ett större genomslag för skyddsvästar som ger hundarna ett bättre skydd mot kraftiga betar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Mer frekvent användning av skyddsväst kan också vara en bidragande anledning till att skador och dödsfall orsakade av skott minskar, en annan anledning är troligen att många jägare och jaktlag är bättre utbildade.

Ökar gör istället antalet skador och dödsfall som orsakats av vargar. Skador orsakade av odefinierat vilt djur ligger kvar på i princip samma nivå.

Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att Agrias statistik endast gäller hundar försäkrade hos bolaget (cirka 40 procent av alla försäkrade hundar i Sverige).

statistik

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser