Färre älgar skjuts och fler tas av varg!

Karlstad (JJ) Med två veckor till årets älgjakt pekar allt på att ännu färre älgar kommer att fällas i år än vid förra årets jakt i Värmland.

En större älgstam ger ökad risk för skogsskador och trafikolyckor. En mindre ökar konkurrensen om köttet mellan jägarna och rovdjuren. Länsstyrelsen räknar med att 2600 älgar blir vargbyte i år.

– Vi skulle behöva en större neddragning med tanke på att vi har så mycket varg. Jag tror att avskjutningen kommer att minska ytterligare år, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet.

– Det är svårt att förvalta älg idag och det beror på var nya vargrevir dyker upp och hur stora de blir. Det gäller att hänga med i älgförvaltningen och liksom kompensera för det, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

– Vi jägare är väldigt rädda om älgstammen. Vi vill ju jaga nästa år också. För många jägare är det viktigare vad som finns kvar i skogen än vad man skjuter, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet, till SVT Värmlandsnytt.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser