Fårdräpare i Bohuslän får skyddsjagas

Tanum (JJ) Länsstyrelsen beslutade idag om skyddsjakt efter den varg som i augusti angripit och dödat får i Bullaren i Tanums kommun.

Nu vill Länsstyrelsen i Västra Götaland sätta stopp för fårangreppen i Bullaren. Foto: Istock

Det bedöms vara samma varg som vid upprepade tillfällen angripit och dödat får i Bullaren, Tanums kommun.

Enligt Länsstyrelsen har vargen utvecklat ett beteende att försöka ta sig in i fårhagar och angripa djuren.

Det är inte sannolikt att detta beteende ändras. och därför är skyddsjakt enda sättet att förhindra ytterligare angrepp på får.

För att inte riskera att någon annan varg än den skadegörande avlivas vid skyddsjakten, kommer jakten att bedrivas med spårhund från slagna byten.

Länsstyrelsen ber allmänheten och fårägare att snarast rapportera slagna får eller vilda byten, så att besiktning kan genomföras. Den skadegörande vargen misstänks ha en skada på underkäken, vilket gör att besiktningsmannen känner igen de skador som vargen orsakar.

Skyddsjakten får endast bedrivas av särskilt utsedda jägare, rapporterar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser