Fårägare oroliga för vargattacker

Kronobergs län(JJ) Oron för varg växer bland fårägare i Kronobergs län. Lars-Ove Johansson, ordföfrande i LRF Sydost, kräver att det beviljas mer skyddsjakt på varg.

 – Rovdjuren utbreder sig okontrollerat just nu. I och med att man inte får till någon skyddsjakt i mellansverige, så kommer de för eller senare hit. Vi vill lyfta frågan innan det blir för allvarligt här i Kronobergs län, säger Lars-Ove Johansson, ordförande för LRF Sydost, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

I början på månaden inträffade en vargattack i Halland och därefter har många fårägare blivit oroliga.
Under ett möte utanför Ljungby, med politiker och fårägare, förklarade LRF i Sydost att vargstammen högst bör uppgå till cirka 170 djur.

Men Peter Rolfson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Kronoberg, säger till Sveriges Radio P4 Kronoberg att det behövs stora populationer av rovdjuren för att de ska hålla sig friska.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser