Får vargdödade på fäbod i Dalarna

Falun (JJ) Minst tre får togs av vargen i går morse på Stockgropens fäbodar mellan Ludvika och Gagnef i Dalarna. Angreppet skedde strax efter att djuren släppts ut på morgonen.

Fårägaren som driver fäboden låter fåren efterbeta vallarna efter slåttern. Djuren tas in varje kväll och släpps ut vid sjutiden på morgonen.

I går morse kom hela flocken springande bara någon timme efter att de släppts ut på morgonen. Fyra vuxna tackor fattades dock och när ägaren letade hittade han tre rivna får i området. Två var redan döda och ett var så illa skadat att det fick avlivas senare på dagen. Ytterligare ett får har fortfarande inte påträffats

1999 drabbades fäboden också av ett vargangrepp. Då dödades hela besättningen på 10 får.

Fäboden ligger i Tansenreviret. Länsstyrelsens besiktningsman har varit på plats och bekräftat vargangreppet.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser