Varg dödade får i Bolmaryd

Bolmaryd (JJ) I helgen angreps en fårbesättning i Bolamaryd av varg. Flera får dödades och skadades, ytterligare flera saknas fortfarande.

Vargen tog sig sannolikt in i hagen från en intilliggande å. Den fyra hektar stora hagen ligger precis i anslutning till ägarnas gård, men saknar stängsel på de omkring 400 meterna som vetter mot ån.

På söndagsmorgonen upptäckte ägaren döda och skadade får i besättningen som består av cirka 70 djur. Tre får var dödade, tre får skadade och ytterligare tre får saknas.

– Vi misstänker att vargen tog sig in den vägen, säger Lasse Carlsson som var en av de två besiktningsmän som besökte hagen i går morse.

Angreppet är det största sedan den norska vargen ”Kynnatiken” rörde sig området för ett par år sedan.

Lasse Carlsson tror inte att det rör sig om den varghanne som uppehållit sig i trakten de senaste åren och finns på bild. Istället tror han att vargen som angrep fåren är den som nyligen dykt upp i norra Skåne och skrämt hästar.

– Vi har satt upp akutstängsel och blinkande lampor i hagen som får sitta där ett tag eftersom vargar ofta återvänder till en hage de besökt. Vi har skickat ut ett sms till andra fårägare i området och jag rekommenderar de som inte återfinns på sms-listan att höra av sig till oss så de också kan få snabba besked när den här typen av händelser inträffar.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser