Får skyddsjakt på älgkalv

Orust (JJ) En lantbrukare på Orust har fått tillstånd att fälla en älgkalv som äter och trampar ned bondens havre.

Länsstyrelsen har besiktigat lantbrukarens havreåker i Kebo på sydöstra Orust, och konstaterat mycket kraftiga skador i form av bete, nedtrampning och runt 200 legor.

Innan beslutet om skyddsjakt har man försökt skrämma bort älgarna med nattbelysning, parfym och skottlossning.

Länsstyrelsen ger lantbrukaren tillstånd att fälla en älgkalv för att motverka skadorna. Tillståndet är förenat med vissa villkor, bland annat måste kalven skjutas när fler djur är samlade för att uppnå så stor skrämseleffekt som möjligt, skriver lokaltidningen Stenungssund.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser