Får skyddsjaga sångsvanar

En markägare i Skåne får skjuta två sångsvanar för att minska problemen med skador på sina fält. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

Sångsvanar ställer det för en markägare i Skåne. Foto: Gettyimages

Skyddsjakt på svan är relativt ovanligt men i bland ges tillstånd. Länsstyrelsen i Skåne har sedan 2014 fått in 18 skyddsjaktsansökningar, var av en handfull beviljats. Detta uppger Eva Johansson, jurist på länsstyrelsen till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Markägaren har fram till den 15 april på sig att fälla två svanar, dock endast en per jakttillfälle. Skyddsjakten ska därefter utvärderas för att se om insatserna gett önskad effekt.

Svanar orsakar både bet- och trampskador i växande gröda.

 

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser