Får skjuta varg på max 30 meters avstånd

Finland (JJ) Finska myndigheter har beviljat skyddsjakt på en varg. Men den får inte skjutas hur som helst – utan på max 30 meters avstånd och jägaren får inte försöka gömma sig.

Finska myndigheter har satt upp omfattande villkor för hur en varg får skjutas i Raseborg. Arkivbild: Gettyimages

Finska Yle berättar att de boende i Raseborg haft problem med närgångna vargar och att det sökts skyddsjakt på två av dem.

Finlands Viltcentral beviljar jakt på en varg. Kravet är att den som skjuter kan närma sig vargen till fots och komma närmare den än 30 meter.

Jägaren får inte närma sig vargen smygande eller försöka gömma sig.

Vargen kan också skjutas om den återvänder till en plats flera gånger trots att det avlossats varningsskott. Men då är kravet att den kommer tillbaka till exakt samma plats.

Hund i band får användas i skyddsjakten men jägarna, som får vara max 30 till antalet, får inte försöka locka till sig vargen på något sätt.

Alfahanen i flocken ska undvika att skjutas.

Snappertunareviret antas hysa fyra vargar.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser