Får skjuta varg på max 30 meters avstånd

Finland (JJ) Finska myndigheter har beviljat skyddsjakt på en varg. Men den får inte skjutas hur som helst – utan på max 30 meters avstånd och jägaren får inte försöka gömma sig.

Finska myndigheter har satt upp omfattande villkor för hur en varg får skjutas i Raseborg. Arkivbild: Gettyimages

Finska Yle berättar att de boende i Raseborg haft problem med närgångna vargar och att det sökts skyddsjakt på två av dem.

Finlands Viltcentral beviljar jakt på en varg. Kravet är att den som skjuter kan närma sig vargen till fots och komma närmare den än 30 meter.

Jägaren får inte närma sig vargen smygande eller försöka gömma sig.

Vargen kan också skjutas om den återvänder till en plats flera gånger trots att det avlossats varningsskott. Men då är kravet att den kommer tillbaka till exakt samma plats.

Hund i band får användas i skyddsjakten men jägarna, som får vara max 30 till antalet, får inte försöka locka till sig vargen på något sätt.

Alfahanen i flocken ska undvika att skjutas.

Snappertunareviret antas hysa fyra vargar.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser