Får inte skyddsjaga hötjuvar

Sollefteå (JJ) Länsstyrelsen beviljade inte ridskolan i Sollefteå skyddsjakt på de djur som går in i hästhagarna i jakt på mat. Beskedet var i stället att städa bättre i hagarna och sätta upp tygskynken.

På grund av den hårda vintern har älgar och rådjur börjat besöka ridskolan i Sollefteå. När hästarna tagits in för kvällen kommer de och äter upp höresterna och trasar sönder hagarna.

Ridskolan bestämde sig därför för att ansöka om skyddsjakt.

– Vi är ju rädda att hästarna ska ta sig ut ur hagarna, förklarar Kristina Girhagen, ridskolechef och ägare till ridsportanläggningen till SVT Nyheter Västernorrland.

Men länsstyrelsen ser inte att det finns fog för skyddsjakt i nuläget. Enligt myndigheten finns det andra åtgärder som kan utföras. Ridskolan kan till exempel ta undan hörester när hästarna tas in samt sätta upp tygskynken på haget för att skrämma djuren.

Enligt Kristina Girhagen var beskedet väntat men hon tycker förslagen från länsstyrelsen är naiva.

– Bara de som inte håller på med hästar kan komma på idén med skynken, säger hon.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser