Får fälla 75 fredade gäss

Vitkindande gäss är fredade i Sverige, men beståndet ökar och på många håll innebär deras jakt på föda stora problem för jordbrukare. Nu får en markägare i Rydsgård fälla 75 vitkindade i gäss. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

Mellan 21 augusti och 14 november är skyddsjakt på eget initiativ tillåtet i vissa län, därefter krävs tillstånd av länsstyrelsen, som nu i Skåne. Foto: Gettyimages.

De skrämselinsatser markägaren genomfört hittills har inte gett något resultat, uppger Lokaltidningen i Ystad. Länsstyrelsen i Skåne beviljar därför skyddsjakt på högst 75 gäss, av arten vitkindad gås.

Gässen ska fällas i anslutning till de fält där de orsakar skada och avskjutning ska fördelas under hela skyddsjaktsperioden för att ha så stor effekt som möjligt.

Länsstyrelsen vill att skyddsjaktinsatsen avrapporteras, både antal fällda gäss som effekt av jakten.

Under perioden 21 augusti–15 november får vitkindad gäss som uppträder vid fält med oskördad gröda skyddsjagas på eget initiativ i Uppsala, Stockholms, Södermanlands, Östergötlands, Kalmar, Gotlands, Blekinge och Skåne län. Skyddsjakten får endast bedriva för att förebygga skador.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser