Får fälla 75 fredade gäss

Vitkindande gäss är fredade i Sverige, men beståndet ökar och på många håll innebär deras jakt på föda stora problem för jordbrukare. Nu får en markägare i Rydsgård fälla 75 vitkindade i gäss. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

Mellan 21 augusti och 14 november är skyddsjakt på eget initiativ tillåtet i vissa län, därefter krävs tillstånd av länsstyrelsen, som nu i Skåne. Foto: Gettyimages.

De skrämselinsatser markägaren genomfört hittills har inte gett något resultat, uppger Lokaltidningen i Ystad. Länsstyrelsen i Skåne beviljar därför skyddsjakt på högst 75 gäss, av arten vitkindad gås.

Gässen ska fällas i anslutning till de fält där de orsakar skada och avskjutning ska fördelas under hela skyddsjaktsperioden för att ha så stor effekt som möjligt.

Länsstyrelsen vill att skyddsjaktinsatsen avrapporteras, både antal fällda gäss som effekt av jakten.

Under perioden 21 augusti–15 november får vitkindad gäss som uppträder vid fält med oskördad gröda skyddsjagas på eget initiativ i Uppsala, Stockholms, Södermanlands, Östergötlands, Kalmar, Gotlands, Blekinge och Skåne län. Skyddsjakten får endast bedriva för att förebygga skador.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser