Får fälla 75 fredade gäss

Vitkindande gäss är fredade i Sverige, men beståndet ökar och på många håll innebär deras jakt på föda stora problem för jordbrukare. Nu får en markägare i Rydsgård fälla 75 vitkindade i gäss. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

Mellan 21 augusti och 14 november är skyddsjakt på eget initiativ tillåtet i vissa län, därefter krävs tillstånd av länsstyrelsen, som nu i Skåne. Foto: Gettyimages.

De skrämselinsatser markägaren genomfört hittills har inte gett något resultat, uppger Lokaltidningen i Ystad. Länsstyrelsen i Skåne beviljar därför skyddsjakt på högst 75 gäss, av arten vitkindad gås.

Gässen ska fällas i anslutning till de fält där de orsakar skada och avskjutning ska fördelas under hela skyddsjaktsperioden för att ha så stor effekt som möjligt.

Länsstyrelsen vill att skyddsjaktinsatsen avrapporteras, både antal fällda gäss som effekt av jakten.

Under perioden 21 augusti–15 november får vitkindad gäss som uppträder vid fält med oskördad gröda skyddsjagas på eget initiativ i Uppsala, Stockholms, Södermanlands, Östergötlands, Kalmar, Gotlands, Blekinge och Skåne län. Skyddsjakten får endast bedriva för att förebygga skador.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser