Får vargdödade på gårdsplan i Kronoberg

– Jag har inte sett något liknande. Det säger länsstyrelsens besiktningsman Rune Håkansson om de två får som hittats döda på en gårdsplan utanför småländska Hjortsberg.

Fåren dödades av varg alldeles intill boningshus och fårstall. Foto: Länsstyrelsen

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som djurägaren kom ut och fann två döda får. Ett låg tio meter från boningshuset och ett låg tio meter från fårstallet

Besiktningsman Rune Håkansson konstaterade att de dödats av varg.

– Det var knepigt – jag har aldrig tidigare sett att de tagit djur så nära hus, säger Rune Håkansson till Jaktjournalen.

Inget stängsel

Djurägaren bor så till att han inte behöver ha stängsel kring fåren. De går fritt och väljer själva om de vill gå in i fårstallet.

– Det var nog 150 får inne i byggnaden och de var helt lugna. Antagligen var det här två får som gått ut på natten för att dricka vatten, säger Rune Håkansson.

På länsstyrelsen vet man inte vad det är för varg som rör sig i området. Det dödades dock ett får på en gård norr om Gislaved tidigare i veckan. Även det var taget av varg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Attacken inträffade utanför Hjortsberga. Tidigare i veckan vargdödades ett får utanför Gislaved. Bild: Hitta.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼