Får böter för att ha ställt ut lodjur

Östersund(JJ) En restaurangägare hade lodjur utställda i lokalen - nu döms han till att betala 20 000 kronor i företagsbot. Enligt tingsrätten har ägaren brutit mot en förordning som Sverige skrivit under - nämligen cites-förordningen.

Dessutom förlorar han både de uppstoppade lodjuret, samt ett lodjurskinn.
Ett av lodjuren som var utställt i lokalen ägdes av en annan person, han frias dock.
Bägge männen var åtalade för artskyddsbrott. 

De uppstoppade lodjuren hade varit till salu. Och när en polisman såg detta gjordes en anmälan. Åtalet gällde brott mot handeln med utrotningshotade djur.
Ägaren till restaurangen har förklarat att han var ovetande om att man behövde tillstånd för att ställa ut lodjur och sälja dessa.

Det gjordes dock en annan bedömning mot den privatperson som hade ett lodjur i lokalen.
Han hade fått veta av Jordbruksverket att det krävdes ett intyg för att sälja lodjuret, men han fick inte veta att det krävdes intyg för att visa det uppstoppade djuret. 
Han fick uppgifter att det krävdes intyg först om djuret överläts till någon annan. Därför ogillas åtalet mot mannen. 
Det här rapporterar Länstidningen i Östersund/ltz.se.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser